kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Nurettin Özdebir

"Bankalar kapı kapı dolaşıp 'Kredileri kapatacağız' diyor"

HAZAL ATEŞ - ANKARA
10.10.2008
Küresel krizin ilk etkileri Türk sanayicilerine ulaştı. İşten çıkarmaların başladığını belirten Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, bazı bankaların da kredileri erken çağırdığını söyledi..
Küresel kriz tüm dünyayı tehdit ederken, Türk sanayicisi de alarm verdi. Reel sektörde ilk işten çıkarmalar başladı, bankalar ise sanayiciye "kredi musluklarını kısıyoruz, hesabınızı ona göre yapın" mesajı gönderdi. ASO Başkanı Nurettin Özdebir de "İşten çıkarmalar başladı. Bankalardan da iç açıcı haberler gelmiyor" dedi ve gediklerin bir an önce takviye edilmesini istedi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle dün bir araya gelen ASO Başkanı Nurettin Özdebir, küresel krizin Türk reel sektörüne yansımasının öncü sinyallerini verdi. Acil tedbir alınmasını isteyen Özdebir, şunları söyledi:

PAZAR DARALIYOR: Testi kırıldıktan sonra akıl veren çok olur. Dünya ekonomisi küçülüyor. İhracat düşecek. İhracatımızın yüzde 60'ı Avrupa' ülkelerineydi, yüzde 46'lara düştü. Krizle daha da düşecek. İç piyasayı da daraltacak. İşten çıkarmalar başlayacak, nitekim başladı da.

KUR RİSKİ:
Bankalar yabancı para cinsinden kredi verdi, karşılıkları var. Ancak aşırı kur yükselmesi durumunda dengeler bozulabilir. Merkez Bankası dünkü kararında dolar alışverişinde arabuluculuk yapabilirim mesajı verdi. Büyüme durursa, fon girişi de yavaşlar. Türkiye büyümesini sürdürmek zorunda.

KREDİLER ERKEN ÇAĞRILIYOR:
Bazı bankalar kredileri erken çağırıyor, 'aksi halde yaptırıma gideriz' diyor. Ankara sanayinin kalbi OSTİM'de bazı banka müdürleri kapı kapı dolaşıp "Yılbaşında kredimizi kapatacağız' diyor. Bu konuda dikkatli davranılmalı.