kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye krizden güçlenerek çıkar"

Giriş Saati : 10.10.2008 14:48
Güncelleme : 10.10.2008 18:04
Yeni Haber
Merkez Bankası eski başkanlarından ekonomist Zekeriya Yıldırım küresel piyasalarda yaşanan krizinin başladığı nokta ile geldiği nokta arasında büyük bir fark olduğunu söyleyerek, "Geçen sürede ve bugün tanık olduğumuz gelişmeler, küresel finans oyuncularının aktif kalitesinin ne kadar düştüğünü ve küresel bankaların mali yapıları konusunda dünyadan ne kadar çok şeyin gizlendiğini ortaya koydu. Türkiye kriz ortamı içinde kitle psikolojisine kapılıp kendini topuğundan vurmazsa bu krizden çok daha güçlenerek çıkar" dedi.

Zekeriya Yıldırım'ın FU Gayrimenkul Danışmanlık şirketine ortak olması olayısıyla düzenlenen basın toplantısında konusan Zekeriya Yıldırım küresel kriz ortamında Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

"TÜRK BANKALARI SAĞLAM, BALON İŞLERE GİRMEDİLER"

Zekiriya Yildirim,ağustos sonu itibariyle Türkiye bütçesinin fazla verdigini, enflasyonda kısmi yükselişler olmasına karşın enflasyonun tek haneli rakamlarda oldugu belirterek, söyle dedi:

"Dünyada krizin kaynaği olan bankalar. Türkiye'de ise bankalar çok sağlam durumda. Yasal olarak yüzde 8 düzeyinde sermaye yeterliliği şartı olmasına karşın BDDK'nin da baskısıyla bizde bu rasyo yüzde 12 gibi çok iyi düzeyde. Türk bankalara Amerikan ve Avrupalı bankalar gibi balon işlere girmedi. Batılı bankalarda aktif kalitesi nerdeyse buharlasmış durumda. Türk bankaları ise aktif kalitesinde iyi. Bir banka aktif kalitesi bozulunca batar zaten."

"KRIZ PSİKOLOJİSİNİ İYİ İDARE ETMELİ, HALKA OLAYLARI İYİ ANLATMALI"

Yıldırım, Türkiye ekonomisini, dışarıdaki gelişmelerden tümüyle bağımsız düşünmenin mümkün olmadığını ancak krize girmesi için de hiçbir neden olmadığının altını çizerek "Kriz psikolojisinden kendimizi bir ölçüde soyutlamamız gerekiyor. Küresel ekonomideki krizde kitle psikolojisi de önemli etki yapıyor. Eğer biz bu kitle psikolojisini yenersek, sürü psikolojisinden kendimizi ar ındırabilirsek ve kendi kendimizi topuğumuzdan vurmazsak krize kesinlikle girmeyiz. Kriz psikolojisini iyi idare etmek gerekiyor. Hükümetin halka özellikle ekonomide, finans sistemde Türkiye'nin saglam yönlerini iyi anlatması lazım" diye konuştu.