kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bush: Bu krizi aşacağız

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 10.10.2008 10:43
Güncelleme : 10.10.2008 19:43
Yeni Haber
ABD Başkanı George W. Bush, yönetimin mevcut finans krizine karşı güçlü önlemler aldığını ve krizden çıkılacağını belirterek, halktan, kaygılanmamalarını istedi.

Beyaz Saray'da Amerikan halkına hitap eden Bush, halkın önemli kesiminde ekonomik durumlarına, yatırımlarına ve emeklilik tasarruflarına yönelik kaygılar bulunduğunu ve bunun ''anlaşılabilir'' olduğunu söyledi.
ABD'nin elinde krize karşı kullanabileceği birçok mekanizma bulunduğunu belirten Bush, bunların devrede olduğuna işaret etti. Bush ayrıca, ABD'nin, dünyadaki diğer ortaklarıyla krizin çözümü yönünde birlikte çalıştığını kaydetti.

ABD Başkanı, hem yatırımcılar hem de halkta baş gösteren ''aşırı kaygının'', finans krizini daha da kötüleştirdiği uyarısında bulundu.
Bush, ''ABD harekete geçmiş durumda. Bu krizi çözmek ve piyasalarımıza istikrarı yeniden getirme kararlılığını sürdüreceğiz. Bu krizi aşabiliriz ve aşacağız'' dedi.

Başkan Bush, ABD Hazine Bakanlığı'nın, 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma planının en kısa sürede uygulamaya girmesi için çalıştığını hatırlattı ve borsada manipülasyon çabalarının engellenmesi için gerekli önlemlerin alınmakta olduğunu söyledi.

*DOLAR UÇTU, İMKB DİPTE haberi için tıklayınız...

*ABRAMOVİÇ'İN 20 MİLYAR DOLARI BUHAR OLDU haberi için tıklayınız...

* DÖRT BÜYÜKLER BORSADA DA GÖÇTÜ haberi için tıklayınız...

* KRİZ JAPONYA'DAN İLK KURBANINI ALDI haberi için tıklayınız...

* KRİZ MACARİSTAN'I DA VURDU haberi için tıklayınız...

* İZLANDA EBAY'DAN SATIŞA ÇIKARILDI haberi için tıklayınız...

*DÜNYA BORSALARINDAN KARELER...



WALL STREET'TE DALGALI SEYİR

ABD borsaları küresel resesyon endişeleriyle azalan risk iştahı sonrasında düşüşe geçti.

Dow Jones endeksi yüzde 1.69, Nasdaq yüzde 2.88 ve S&P 500 endeksi yüzde 3.9 kayıpla açıldı. ABD borsalarında kayıplar TSİ 16:40 itibariyle yüzde 6'ya kadar yükselen kayıplar TSİ 16:42 itibariyle yüzde 4'e gerilemişti.

ABD borsalarındaki düşüşün ardından Avrupa borsalarında kayıplar hızlandı, FTSE 100 endeksi yüzde 9, DAX yüzde 10, CAC-40 yüzde 11 düşüşteydi.

TOKYO BORSASI YÜZDE 9,62 DÜŞTÜ

Tokyo Borsası, günü düşüşle tamamladı. Borsanın temel göstergesi Nikkei Endeksi, düne göre, yüzde 9,62 (881,06 puan) düşerek 8.276,43 puana geriledi. Tokyo Borsası, son 21 yıldaki en büyük düşüşünü gösterdi.
Asya'daki diğer borsalarda düşüşler bugün de devam ediyor.

Hong Kong borsasında Hang Seng endeksi yüzde 7, Singapur'da Straits Times endeksi yüzde 6,6'dan fazla, Hindistan'da borsa yüzde 5,7, Filipinler'de yüzde 8,3 gerilerken, Endonezya'da borsa kapalı bulunuyor.


RUSYA'DA BORSA AÇILMADI


Wall Street ve Asya borsalarında gelen aşırı satış haberleri yüzünden Rus borsalarındaki işlemlere yeni bir emre kadar ara verildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, dünkü işlemlerde yüzde 10'luk bir artış sağlayarak yaralarını sarmaya çalışan MICEX ve RTS endekslerinin ikinci bir emre kadar işlemlere açılmaması kararı alındığını duyurdu.
ABD ve Asya borsalarında gelen yüksek satış haberlerinin Rus borsasında benzer bir krize neden olabileceği kaygısı taşıyan Rus yetkililer, borsaların bugün açılmaması kararı aldılar.

AVRUPA MERKEZ BANKALARI GECELİK İŞLEM İÇİN İLAVE 120 MİLYAR DOLAR SUNDU

Avrupa Merkez Bankaları, gecelik işlem için piyasalara ilave 120 milyar dolar sundu.Finansal sistemin nakit paraya olan ihtiyacının karşılanması amacıyla Avrupa Merkez Bankası 100 milyar dolar, İngiltere Merkez Bankası ve İsveç Merkez Bankası 10'ar milyar dolar ayrı para sundu.

İNGİLTERE İLE İZLANDA ARASINDA FİNANSAL KRİZ GERGİNLİĞİ

Aralarında belediyeler, çeşitli yardım vakıfları ve polis teşkilatının yardımlaşma sandığının da bulunduğu 100;ün üzerindeki kamu kuruluşunun 1 milyar sterlini aşan miktardaki parasının İzlanda;daki iflas eden bankalarda batması, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyice gerilmesine yol açtı.

İngiliz hükümeti başta iflas eden İzlanda Bankası Landsbanki olmak üzere İzlanda şirketlerine ait İngiltere;deki değerleri dondurma yoluna gideceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İzlanda;nın İngiliz kurumlarının hesaplarına garanti vermemesini ';tümüyle kabul edilemez ve hukuk dışı;; bir tutum olarak değerlendirirken, İngiltere Hazinesi;nden oluşturulan bir heyetin söz konusu ülkeye gönderilmesine ve görüşmeler yapılmasına karar verildi.

Heyetin İzlanda yetkililerini zorlayıp, ülke bankalarında batan İngiliz kurumlarına ait mevduata garanti verilmesini sağlanmaya çalışacağı bildirildi.

Bu arada İngiltere Hazinesi;nin de 2001 yılında çıkartılan terörle mücadele yasasından aldığı yetkiyi kullanarak İzlanda;da iflas eden bankalardan biri olan Landsbanki;ye ait 7 milyar stenlinlik değere el koyma işlemlerini başlattığı öne sürüldü. Bazı kaynaklar ise bu işlemin halihazırda tamamlandığını iddia etti.

İzlanda Başbakanı Haarde, bu adımı değerlendirirken bunun tümüyle dostluğa sığmayan bir tutum olduğunu söyledi.

Gordon Brown;ın gerekirse terörle mücadele yasalarında var olan bazı hakları kullanıp İzlanda firmaları ve finans kuruluşlarına ait İngiltere;deki para ve değerleri dondurma adımı atabilecekleri tehdidinde bulunmasının, iki ülke arasındaki gerginliği daha da arttırdığına işaret ediliyor.

İngiltere Başbakanı Brown İzlanda Başbakanı ile de konuyu görüştüğünü ve kaybedilen paraların İzlanda hükümeti tarafından ödenmemesinin tümüyle hukuk dışı bir tutum olduğunu kendisine de ilettiğini kaydederken, bu paraların kurtarılabilmesi için gereken her türlü adımı atmayı sürdüreceklerinivurguladı.

İzlanda Başbakanı Geir Haarde ise Gordon Brown;ın ortaya koyduğu görüşlerin kendisini şaşırttığını ve muhattabına konuyu mahkemeler yoluyla halletmesi tavsiyesinde bulunduğunu belirtti.

BİNLERCE BELÇİKALI ÇARESİZLİK İÇİNDE

Küresel finansal krizde batınca hükümet tarafından el konulan İzlanda'nın en büyük bankası Kaupthing'te mevduatı bulunan binlerce Belçikalı, paralarını çekemeyeceklerini öğrenince şoke oldular.

İzlanda hükümetinin en koyduğu Kaupthing'in Brüksel ve Anvers şubelerine yığılan mevduat sahipleri, içeri giremeyince internet sitesinden bankaya ulaşmaya çalıştı.

Hukukçular, bankanın websitesini kapatması üzerine çaresizlik yaşayan Belçikalı mevduat sahiplerinin Kaupthing'in Brüksel ve Anvers şubelerinin bağlı olduğu Lüksemburg iştirakine ve 20 bin avroya kadar güvence sunan Lüksemburg Mevduat Fonu'na başvurmalarını öneriyor.

Kaupthing bankası, mevduata yüzde 6,25 ile piyasasının 2 puan üzerinde faiz vermeyi taahhüt ediyordu.

İzlanda, 44 milyar avroluk borçlarını ödeyemeyen ülkenin en büyük üç bankası Kaupthing, Landsbanki ve Glitnir'e hafta içinde el koymuştu.

Bu arada Belçika'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yüzde 57'sinin mevduatlarının geleceğinden endişelendiğini gösterdi. Het Nieuwsblad gazetesinin araştırması, mevduat sahiplerinin yüzde 5,7'sinin de hesaplarını daha güçlü olduklarına inandıkları bankalara yönlendirdiğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılanların yüzde 62'si de küresel finansal krizde Fortis'in Fransızlara satılmasından üzüntü duyduklarını ifade etti.

BDT ÜLKELERİ FİNANSAL KRİZE KARŞI BİRLİKTE HAREKET EDECEK

Öte yandan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, küresel finansal krize karşı birlikte hareket etme kararı aldı.

BDT dönem başkanı Kırgızistan'ın Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, yaptığı açıklamada, ''Küresel ekonomideki gelişmelerle ilgili olarak, maliye bakanları çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi'' dedi.

''Demek istediğim finansal kriz herkesi etkiledi'' diyen Bakiyev, BDT maliye bakanlarının 10 gün içinde Moskova'da toplanmasını beklediklerini söyledi.