kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Türk bankaları en güvenilir bankalardır''

Giriş Saati : 10.10.2008 14:17
Güncelleme : 10.10.2008 19:43
Yeni Haber
Bakan Unakıtan, küresel mali krizin Türkiye'ye olası etkileriyle ilgili olarak bazı kişilerin hükümetin gerekli tedbirli almadığı yönünde eleştirilerde bulunduğunu ve panik havası yarattığını belirterek, paniğe kapılınmaması gerektiğini vurguladı.

İMKB'de yabancıların payının yüzde 70 oranında bulunduğunu ve buradaki yükseliş veya düşüşlerin yoğunlukta bulunan yabancıların işlemlerinden kaynaklandığını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

''Borsa düşebilir, dışarıdan etkileniyor. Türkiye'nin içinden gelen bir sıkıntı yok. Rahat olmak lazım. Tedbirlerimizi alıyoruz. Rahat olsun herkes ama (yatsın) demiyoruz. Tedbirli olacak herkes. Vatandaşlar dövizle borçlanmaya dikkat etsinler. Ayaklarını yorganına göre uzatsınlar, maceracı şeylere kapılmasınlar. Türkiye hala güvenli bir limandır. Türkiye'ye ABD ve Avrupa'dan bakıldığında, Türk bankaları en güvenilir bankalardır''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Bizde küresel mali krizden etkilenecek olan reel sektör ve KOBİ'lerdir. Bu kesimlere ucuz kredi temin etmek için bütçede çalışma yapıyoruz. Onların kredi erişimine kolaylık sağlayacağız. Reel kesime omuz vereceğiz. Bu düzenlemeleri getiriyoruz'' dedi.

Maliye Bakanı Unakıtan, Hızlı Tren hattının Eskişehir şehiraltı geçişi inşaat temelinin atılması dolayısıyla düzenlenen tören öncesi NTV'ye yaptığı açıklamada, küresel mali krizin izlerinin gelişmiş ülkelerde bir yıldır görüldüğünü belirterek, bu tür krizlerin dünyada 100 yılda bir çıktığını kaydetti.

Geçen yılın ortalarında başlayan ve giderek büyüyen küresel mali kriz yangınının Batı'da adeta bacayı sardığını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:

''Bu öyle bir kriz ki dünyada bundan sonra her şeyi değiştirecek. Kriz, gelişmiş ülkelerde çıktığı için etkilerini Türkiye olarak daha sonraki zamanlarda göreceğiz. Bundan sonra finans sektörüne bakış, alınacak kararlar dünyayı çok fazla etkileyecek. Herkesin kendi gemisine bakması lazım. Geçmişte bunları biz ağır şekilde yaşadık. Ekonomide küçülme oldu. O gönlerde arka arkaya böyle krizlerle karşılaşan Türkiye bazı dersler çıkardı. Birtakım tedbirler aldı, almaya devam ediyor. (Türkiye'de tedbir alınmıyor) deniyor. Bu anlayış içindeki arkadaşlar yanılgı içindeler. Türk hükümeti olarak 2002 Kasımdan beri iktidardayız. Bu süreden beri büyük tedbirler aldık ve almaya devam ediyoruz. İtfaiye yangın çıkan yere su sıkar. Dünya da bunu yapıyor herkes. Merkez Bankaları faizleri indirerek bunun en iyi örneklerini gösteriyor.

Aldığımız tedbirlerle bizim bankacılık sektörü sağlam. Bankaların nefesini bile takip ediyoruz. Yangın olmayan yere su sıkılmaz. Bizim burada bir sıkıntımız yok. Benim halim başka, kendime göre tedbirimi alıyorum. Mali disiplini sağlamlaştırmam lazım. 2009 bütçesini ona göre yaptık. Bizde 2009 bütçesinde değil, büyüme rakamında değişiklik olabilir. Büyüme rakamımız daha az olacak.''

Bütçeyle birlikte yeni büyüme tahmini yaptıklarını ve bunun çalışmalarının sürdüğünü anlatan Unakıtan, ilgili kurum ve kuruluşlar ile Bakanlarla değerlendirmelerin yapıldığını bildirdi.

''BİZDE KRİZDEN ETKİLENECEK OLAN REEL SEKTÖR VE KOBİ'LERDİR''

Unakıtan, aldıkları tedbirler kapsamında sadece mali disiplin değil mali kural da getirdiklerine işaret ederek, ''Bizde küresel mali krizden etkilenecek olan reel sektör ve KOBİ'lerdir. Bu kesimlere ucuz kredi temin etmek için bütçede çalışma yapıyoruz. Onların kredi erişimine kolaylık sağlayacağız. Reel kesime omuz vereceğiz. Bu düzenlemeleri getiriyoruz'' diye konuştu.

Yurtdışına çıkmış Türk vatandaşlarına ait paraların ülkeye gelmesi için çalışmalara başladıklarına da değinen Unakıtan, ''Yakında bu tasarıyı Bakanlar Kuruluna sunacağız. Oradan gelecek para miktarını şu anda tahmin etmek zor'' dedi.

ÖZELLEŞTİRME ÇALIŞMALARI

Unakıtan, küresel mali krizin Türkiye'deki özelleştirme çalışmalarını engelleyip engellemeyeceği yönündeki soruya karşılık da şunları söyledi:
''Bazı özelleştirmelerimiz var ki, kriz bunları etkilemiyor. Bunların belli alıcıları var. Mesela Milli Piyango. Milli Piyango'nun özelleştirilmesi konusunda bu ay içinde teklifleri alacağız. Elektrik özelleştirmelerine devam edeceğiz. Bu da krizlerden etkilenen bir sektör değil, alıcıları var. Halk Bankası'nda ise piyasalara bakıyoruz, uygun ortam oluştuğunda bu işi gerçekleştireceğiz. Bu konudaki uzmanlar, danışmanlar ve ilgili kişiler uygun ortamın oluştuğunu belirlediğinde, hükümet (tamam) dediğinde Halk Bankası'nın özelleştirmesine o zaman çıkarız. Elimizdeki değerleri yok pahasına satmak istemiyoruz.''


AA