kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD son dakikada ağır yara aldı

10.10.2008
ABD'de ağır kayıplara dün yenisi eklendi. ABD'nin simge şirketlerinden General Motors'un notunun düşürülmesi New York borsasına son 15 dakikada yağmur gibi satışlar gelmesine neden oldu

Dow Jones, yüzde 7.3 değer kaybıyla 8 bin 579.19 puana geriledi ve Ağustos 2003'lerdeki seviyesine döndü. Türkiye'de Merkez Bankası 6 yıl aradan sonra döviz depo işlemlerine başladı, dolar 1.37 YTL'ye düştü

ABD'de düşüş durmuyor. Tarihinin en kötü günlerinden birini daha geride bırakan Dow dün de kapanışa yakın gelen yağmur gibi satışlarla yüzde 7.33 (678,91 puan) düşerek 8 bin 579,19 puana geriledi. Düşüşte General Motors'un (GM) notunun düşürülmesi önemli etki yaptı. Günü sakin bir seyirde geçiren Avrupa borsaları ise ABD piyasalarının açılmasından sonra hızla değer yitirdi ve günü yüzde 1-2.5 arasında kayıpla kapattı. ABD borsaları kabustan bir türlü uyanamıyor. FED'in önceki gün 6 borsayla birlikte eş zamanlı olarak yaptığı faiz indirimi bile düşüşü durduramıyor.
Dün de güne kararsız başlayan New York Borsası son dakikalarda gelen alımlarla hızla düşüşe geçti. Dow Jones endeksi kapanışa 15 dakika kala hızla aşağı düşmeye başladı. 400 puanlarda bulunan değer kayıpları gelen satış dalgasının ardından kapanışta 678,91 puana kadar çıktı. Kapanışta ise endeks yüzde 7.3 değer yitirerek 8 bin 579.19 puana geriledi. Dow en son bu düzeyi 6 Ağustos 2003'te görmüştü. Böylece endeks 5 yıl geriye gitmiş oldu. Krizin başladığı 15 Eylül'den bu yana kayıp ise yüzde 25'e ulaştı.

NASDAQ'IN KAYBI YÜZDE 5.5
ABD'nin diğer önemli endekslerinden Nasdaq yüzde 5.5 değer yitirirken, S&P 500 endeksi yüzde 7.6 kayıpla günü tamamladı. Kıtanın diğer ülkeleri de yüzde 4-5 arasında kayaplar yaşadı.
ABD'deki bu ağır kaybın en önemli nedeni General Motors'un kredi notunun 5 yıl sonra düşürülmesi etkili oldu. Not düşüşü şirketin borsadaki hisselerine de yansıdı. Ford hisseleri yüzde 21.8, GM yüzde 31.1 değer yitirdi. Bu arada güne sakin başlayan Avrupa'da ise borsalar gün sonuna doğru, ABD borsalarının düşüşle açılmasıyla birlikte yönünü düşüşe çevirdi. İngiltere yüzde 1.2, Almanya yüzde 2.5 değer yitirdi.
Türkiye'de ise piyasalar günü toparlanarak geçirdi.
Önceki gün yüzde 8.1 değer yitiren İMKB 100 endeksi dün yüzde 0.34 puan yukarıda tamamlarken önceki gün 1.44 YTL'yi gören dolar dün 1.37'ye geriledi. Faiz ise yüzde 20'nin altına indi. Dolardaki düşüşte, yatırımcıların yüksek faiz veren para birimlerine doğru alım gelmesi ve ABD Merkez Bankası'nın döviz piyasasında akışkanlığı sağlamak için döviz depo piyasasını 6 yıl sonra açması etkili oldu. 2001 krizi öncesinde bankaların birbirine borç vermek istememesi nedeniyle Merkez'in garantör olarak başlattığı depo işlemleri 2002'de güvenin tekrar kazanılmasıyla kapatılmıştı. Dün ilk kez açılan depo piyasasında 38 milyon dolarlık işlem oldu.

Dexia'ya '3 devlet' güvencesi
Belçika, Fransa ve Lüksemburg, sıkıntıdaki Dexia kredilerine bir yıl garanti veriyor. Belçika Başbakanı Yves Leterme, garantinin, uluslararası borç veren kurumlarla bütün yeni anlaşmaları, yeni interbank mevduatlarını ve üç yıla kadar yeni kurumsal kredilerini kapsadığını söyledi. Lüksemburglu Bakan Luc Frieden bu durumun Dexia'ya verilen güveni gösterdiğini söyledi.

İngilizler kasa satın alıyor
İngiltere'de kasa satışlarının, bankacılık krizinin başlamasından bu yana yüzde 25 arttığı, İngilizler'in paralarını, iflas etme ihtimali bulunan bankalarda tutmak yerine evlerinde korumayı tercih ettikleri bildirildi.
İngiltere'nin en büyük kasa üreticileri, krizin başlamasından bu yana kasalara olan ilgide büyük artış olduğunu bildirdi.

İzlanda'nın dev bankası gitti
İflasın eşiğindeki İzlanda'da borsa pazartesiye kadar kapatılırken Finansal Denetleme Kurumu (FME), ülkenin en büyük bankası olan Kaupthing'e el konulduğunu bildirdi. Hükümet daha önce ülkenin ikinci ve üçüncü büyük bankaları olan Landsbanki ve Glitnir'e el koymuştu.
Bu arada ING Bank yazılı bir açıklama yaparak, Kaupthing'ten 2.5 milyar, Heritable Bankası'ndan da 538 milyon sterlin değerinde mevduat satın aldı.

GM % 21.6 düştü, dibi gördü
ABD'li otomotiv devi GM'nin hisseleri dün New York Borsası'nda tarihi düşüş yaşadı. GM hisseleri 1950'den bu yana en kötü gününü yaşadı, yüzde 21.6'ya varan oranda düşerek, 5.42 dolar seviyesini gördü. Kriz nedeniyle zorlaşan tüketici finansmanı ile satışları ABD'de ve Avrupa'da düşen GM ikinci çeyrekte 15.5 milyar dolar zarar açıkladı.
Haberin fotoğrafları