kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Saakaşvili de Saddam gibi yargılansın"

Giriş Saati : 25.09.2008 11:07
Güncelleme : 25.09.2008 23:40
Yeni Haber
Rus Muhalefet partisi "Adaletli Rusya", Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'ya yasa teklifi vererek Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Güney Osetya'da binlerce kişinin ölümüne neden olduğu gerekçesi ile yargılanmasını istedi. Teklifin içeriğinde Bağımsız Devletler Topluluğu bünyesinde yeni bir uluslararası mahkemenin kurulması da var. ,
Parlamento Eski Başkan Yardımcısı ve milletvekili Aleksander Babakov, Güney Osetya'da yaşananların araştırılmasını, suçlulara da uluslararası bir mahkeme kurularak cevap verilmesini istedi. Babakov teklifin Başbakan Vladimir Putin'e iletildiğini, Duma'da yer alan bir çok milletvekilinin yasa teklifine sıcak baktığını belirtti.

Babakov'a göre Güney Osetya'da hayatını kaybeden bin 600 sivilin ölümünden Saakaşvili sorumlu. Adaletli Rusya Partisi lideri ve parlamentonun üst kanadı Federal Konsey Başkanı Sergey Miranov ve parti yetkilileri, Başbakan Putin'i ziyaret ederek tekliflerini iletti. Putin'in teklife cevabı ile ilgili açıklama yapılmadı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Saakaşvili'yi Irak eski lideri Saddam Hüseyin'e benzeterek, "Bir kişi binlerce kişiyi öldürdüğü zaman terörist olarak adlandırılıyor. Diğerine de seçilmiş cumhurbaşkanı deniyor. Garip bir durum." eleştirisi getirmişti. Rusya Kafkaslarda yaşanan krizden Saakaşvili yönetimini sorumlu tutuyor. Gürcistan yaşanan olayların Güney Osetya'nın provokasyonu sonucu gerçekleştiğini savunuyor. Saakaşvili Güney Osetya'ya gerçekleştirdikleri operasyonla yanlış yaptıklarını ifade ederek, Rusya için Güney Osetya'nın bu kadar önemli olduğunu öngöremediklerini belirtmişti.

LAVROV-RİCE ZİRVESİNDE SAAKAŞVİLİ GÜNDEMİ

Diğer taraftan Kafkas krizinin ardından ilk kez Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice New York'ta Waldorf Astoria Otel'de kapalı kapılar ardında bir araya geldi. Toplantının içeriği ile ilgili açıklama yapılmazken Lavrov'un Rice'tan Saakaşvili yönetiminin değişmesi talebinde bulunduğu kaydediliyor.

Russia Today Lavrov-Rice görüşmesinde Gürcistan yönetiminde herhangi bir değişiklik talebinin görüşülüp görüşülmediği ile ilgili soruyu BM Rusya temsilcisi Vitaly Churkin'in toplantının gizli olduğu gerekçesi ile yanıtsız bıraktığını duyurdu. Toplantıda İran'ı görüştüklerini kaydeden Lavrov, yaptığı açıklamada Tahran'a yeni yaptırıma destek vermeyeceklerini belirtti. Görüşmede Rice'ın Lavrov'a iki özerk bölgenin bağımsızlıklarını tanıyarak büyük hata yaptıklarını söylediği kaydediliyor.

CİHAN