kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Christie's Müzayede Evi İslam dünyası sanat eserlerini satışa çıkartıyor

Giriş Saati : 25.09.2008 10:58
Güncelleme : 25.09.2008 23:40
Yeni Haber
İngiltere'nin başkenti Londra'daki Christie's müzayede evi 7 Ekimde Hint ve İslam dünyasına ait birbirinden değerli ve nadir eserleri satışa çıkartacak.

Satışa çıkarılacak eserler arasında dünyanın en özel ve nadir İslam eserlerinden biri olan, Fatımi Kraliyet Hazinelerine ait kaya kristali ibrik bulunacak.

Christie's müzayede için hazırladığı katalogda, eserin bütün dünyada aynı özelliğe sahip 7 ibrikten biri ve satışa çıkan ilki olduğunu duyururken, ibriğin 3 milyon sterlin gibi rekor bir fiyatla alıcı bulmasının beklendiği bildirildi.

Kaya kristali ibrikler 10. ve 11. yüzyıllarda Kahire'yi yöneten Şii Fatımi İmparatorluğu için yapılan ve bu imparatorluğun zor duruma düşmesiyle satışa sunulan nadide eserler olarak biliniyor. Kaya kristali üzerine çok ince bir işçilikle oyulmuş çeşitli hayvan, insan, av sahneleri gibi figürler ve desenlere sahip bu eserlerin bazıları halen Londra'da Victoria&Albert, Paris'teki Louvre ve Venedik'teki San Marco Basilica'da sergileniyor.

Müzayedede yer alacak bir diğer İslam sanatı eseri de Şam'da 1230'lu yıllarda metal işçiliğinin ustası Muhammed Ibn Kutluk El Mevsili tarafından tasarlanıp üretilen gümüş ve bakır karışımı tütsü kabı olarak açıklandı. Christie's kataloğunda sergilenen eserin 1 milyon sterlinin üzerinde bir rakama satılması bekleniyor.

TÜRK ESERLERİ

Daha geç İslam sanatına ait Türk ve İranlı sanatçıların kaligrafi ve el yazması örneklerinin yer aldığı Cafer Gazi kütüphanesi koleksiyonunun parçaları da müzayedede satışa sunulacak. Çoğu Osmanlı Sultanları veya İran Şahları tarafından görevlendirilen bu sanatçıların gözde iki eseri arasında Fatih Sultan Mehmet'e atfedilen el yazmaları da bulunuyor. Bu nadide el yazmalarının da 50.000 ila 70.000 sterlinden satışa sunulması bekleniyor.

Osmanlı İmparatorluğu'na ait son derece nadir İznik Çinileri de bu müzayedenin eşsiz eserleri arasında yer alacak.

Mekke'yi ve çevresini tasvir eden ve 1640 yılında yapılan imzalı çininin 150.000 ila 250.000 sterline satılması tahmin ediliyor.

Katalogda mevcut durumları, renkleri, tasarımları ve desenlerinin mükemmel olduğu belirtilen bu ve diğer üç 3 İznik çinisi, müzayedelerde satışa sunulanlar arasında en büyükleri olma özelliğini de taşıyor. Her biri 65x35 santimetre büyüklüğündeki bu çinilerin 60.000 ila 150.000 sterline satışa sunulması bekleniyor.

7 Ekimde düzenlenecek müzayedenin toplam gelirinin ise 11 milyon sterlin civarında olması tahmin ediliyor.

Müzayedede ayrıca 16. ve 17. yüzyıla ait Hint sanat eserlerinden inci kakmalı mobilyalar da yer alacak.

Christie's 2007 yılında bütün dünyadaki antika sanat eserlerinin toplamından 3,1 milyar sterlin elde etmişti.

Koleksiyonlarının zenginliği ve rekor satışlarıyla en iyilerden biri olma özelliğini taşıyan Christie's 2008 yılının ilk yarısında da 1,8 milyar sterlinlik satış yaptı. Christie's her yıl 80 kategoride 600'ün üzerinde müzayede yapıyor.

1766 yılında Sir James Christie's tarafından kurulan Christie's'in satış yaptığı kategoriler arasında resim, mücevher, dekoratif eşyalar, mobilya, fotoğraf, şarap gibi pek çok farklı alan bulunuyor.