kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ÖLENLERİN ANISINA... 10 kişinin ölümüne neden olan Saari molotof kokteyli ile okul binasını ateşe vermiş. Ölenleri anmak için mum yakılıyor.

6 yıldır katliam planı yapıyordu

DIŞ HABERLER
24.09.2008
Finlandiya'da 10 kişiyi öldüren ve sonra intihar eden Saari, 2002'deki notlarında insanlardan nefret ettiğini ve gördüğü herkesi vurmak istediğini yazmış..
Finlandiya'da 22 yaşındaki bir öğrencinin silah ve patlayıcılarla öğrenim gördüğü okulu basmasıyla yaşanan şok devam ediyor. Saldırıda 8'i kız 9 öğrenci ile 1 erkek öğretmen yaşamını yitirirken, kafasına ateş ederek intihar girişiminde bulunan saldırgan ise yaralı olarak kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Ülkede dün ve bugün ulusal yas ilan edildi, tüm bayraklar yarıya indirildi. Jorois kentindeki bir okula yapılan bomba ihbarı ise panik yarattı.

NEREDE HATA YAPTIK?
Okulda öğrenim gören 500 öğrenci derhal binayı boşalttı. Ancak ihbar yalan çıkınca öğrenime devam edildi. Polis saldırı öncesi silahlı görüntülerini YouTube'e koyan Matti Saari'nin evinde yaptığı araştırmada baskını 2002'den bu yana planladığına dair günlük notlarını buldu. Mesajlardan birinde saldırıda kullandığı Walther model silaha atıfta bulunarak "Walther'ın çözümü gerçekleşecek" deniliyor. Saari ayrıca insan ırkından nefret ettiğini ve önüne gelen herkesi vurmak istediğini de günlüğüne yazmış. Aynı yıl içerisinde, tarihin en kanlı okul baskınının iki benzerini yaşayan Finlandiya "Bize neler oluyor" sorusunu sormaya başladı. Finlandiya Başbakanı Vanhanen, "Nerede hata yaptık, diye düşünme zamanı gelmiştir. Silahla ilgili tüm yasalar yeniden gözden geçirilecek" dedi. İlkokul baskının ardından 15 olan silah edinme yaşının 18'e çıkarılacağı açıklanmış ancak bu konu ile ilgili yasal düzenleme yapılmamıştı.