kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nükleer ihalesinde tek teklif geldi

Giriş Saati : 24.09.2008 09:44
Güncelleme : 24.09.2008 17:55
Yeni Haber
Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için açılan ihalede, sadece Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubu (OGG) yarışacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından yapılan ''Nükleer Güç Santrali Kurup İşletecek ve TETAŞ'a Elektrik Enerjisi Satacak Şirketin Belirlenmesine İlişkin Yapılan Yarışmanın'' ilk aşaması bugün TETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Çakmak'ın komisyon başkanlığında yapıldı.

Yarışma şeklindeki ihalede, 5 şirket teşekkür mektubu verirken, Türk-Rus ortaklığı olan Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubundan teklif geldi.

TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya burada yaptığı açıklamada, 24 Mart 2008 tarihi itibariyle başlayan yarışmada bugüne kadar 13 firma veya ortaklığın ihale dosyası aldığını ve dosya alan firmaların 6 aydır önemli çalışmalar yaptığını belirterek, dosya alan tüm firmalara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Bugün saat 14.00 itibariyle TETAŞ'a 6 firmadan dosya geldiğini ve bunlardan 5'inin teşekkür mektubu olduğunu kaydeden Gökkaya, bir firmanın da teklifte bulunduğunu söyledi.

Rus-Türk ortaklığından oluşan Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubunun teklifi nedeniyle ihale sürecinin devam ettiğini vurgulayan Gökkaya, şöyle konuştu:
''İhalede 3 zarf bulunuyor, burada ihale komisyonumuz tarafından ilk zarfta bulunan ortaklığın başvuru mektubu, geçici teminat mektubu ve şartnamede belirlenecek diğer bilgi ve belgeler incelenecek. 9 kişilik ihale komisyonumuz bu zarfın eksiksiz olduğu anlaşıldıktan sonra ikinci zarf burada bulunan TAEK temsilcilerine hemen teslim edilecek. TAEK'in inceleme sürece 15 gün kadar sürecek.''

Bir gazetecinin ''İhalede tek teklif geldi, ihale süreci devam edecek mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Gökkaya, ''Bir teklif olduğuna göre yarışma süreci devam ediyor demektir'' dedi.

Sonucun ne zaman açıklanacağına ilişkin bir soru üzerine de Gökkaya, sürenin uzun sürmeyeceğini, çok kısa sürede değerlendireceklerini bildirdi.

Gökkaya'nın açıklamalarının ardından ihale salonunun küçük olması ve ihale komisyonunun rahat çalışması için basın mensupları salon dışına çıkarıldı.

İLK ZARF EKSİKSİZ ÇIKTI
Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik (Ciner Holding) Ortak Girişim Grubunun birinci zarfının eksiksiz olduğu belirtildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından bugün son tekliflerin alındığı yarışma çerçevesinde tek teklifi veren söz konusu grubun birinci zarfını inceleyen ihale komisyonu, ortaklığın, başvuru mektubu, geçici teminat mektubu ve şartnamede belirlenen diğer bilgi ve belgelerin eksiksiz olduğunu onayladı.
İhale komisyonu, teklif sahibi grubun, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK) ölçütlerine uygunluk belgelerinin bulunduğu ikinci zarfı açmadan TAEK temsilcilerine teslim etti.

TAEK, daha önceden belirlediği teknoloji ölçütlerine göre 15 gün içerisinde değerlendirmesini yapacak. TAEK'in ikinci zarfa ilişkin yapacağı değerlendirmenin ardından grubun, teklife esas, yıllara sari kilovat saat (kWh) cinsinden elektrik üretim miktarları ve satış fiyatlarının yer aldığı üçüncü zarfı açılacak. Teklif, ihale komisyonu tarafından uygun bulunması halinde Bakanlar Kurulunun onayına sunulacak.

13 FİRMA ŞARTNAME ALMIŞTI
Bu arada 24 Mart 2008 tarihinde duyurusu yapılan yarışma için bugüne kadar 13 firma veya ortaklık şartname dosyası almıştı. Şartname alan yerli ve yabancı firmalar şöyle:
-AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)
-Itochu Corporation (Japonya)
-Vinci Construction Grand Projets (Fransa)
-Suez Tractebel (Fransa-Belçika)
-Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik (Rusya-Türkiye)
-KEPCO (Güney Kore-Türkiye)
-China Nuclear Power Components Co. (Çin)
-Unit Investment N.V. (Hollanda)
-Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye)
-Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri (Türkiye)
-Hattat Holding-Hema (Türkiye)
-RWE (Almanya)
-Ak Enerji (Türkiye)

50 YILLIK RÜYA
Bu arada AA muhabirine açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilisi, tek firma olsa dahi yarışma sürecinin resmi olarak devam ettiğini, fakat ortaklığın ihale dosyasında eksiklikler bulunması veya teklif edilen fiyatın yüksek bulunması durumunda ihalenin iptalinin söz konusu olabileceğini söyledi.
Yetkili, ihalenin iptal edilmesi durumunda ise ''ya tekrar ihaleye çıkılması veya nükleer santralın kamu tarafından yapılması'' konusunda iki seçenekleri bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin nükleer enerji rüyası 1960'ta başladı. ABD soğuk savaş döneminde jüpiter balistik füzelerinin Türkiye'de konuşlanması karşılığında Küçükçekmece'de nükleer araştırma reaktörünün kuruluşuna yardım etti. İlk nükleer enerji projesi ise 1967-1970 yıllarında gündeme geldi. 7 yıl sonrası için 300 MW'lık kurulu güçte bir santral düşünüldü. Ancak proje rafa kaldırıldı. 1974'te Akkuyu'da bir nükleer santral kurulması planlandı, fakat bu projede de hayata geçirilemedi.

1983 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından Akkuyu'da 600 MW'lik kurulu güçte bir nükleer santral projesi gündeme getirildi. Ancak yap-işlet-devret modelinin öne sürülmesi, nükleer ile yolları bir kez daha ayırdı.

1987 Çernobil kazasının ardından TAEK'in Nükleer Enerji Dairesi kapatıldı. 1994 yılında danışmanlık ihalesi açıldı ve Güney Kore kazandı. 1998'de nükleer santral ihalesi tekrar açıldı. ABD-Japonya ortaklı Westinghouse-Mitsubishi konsorsiyumu, Kanada'nın AECL (Candu) ve Almanya-Fransa ortaklı NPI firmaları ihaleye teklif verdiler. 25 Temmuz 2000 tarihinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, nükleer enerji planlarından çok pahalı olduğu için vazgeçildiğini açıkladı ve Bakanlar Kurulu kararıyla ihale ertelendi.

AA