kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kement reel sektörün boynuna takılı halde'

EKONOMİ
23.09.2008
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaşanan küresel krizde dışarıya borcu yüksek olan reel sektörü uyarırken, "Beni ilgilendirmez demeyin. Bu iş domino taşı gibidir, birbirini tetikler" dedi..
TOBB'un başkanlığında İstanbul'daki ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsası yöneticileri, ortak meclis toplantısında bir araya gelerek krizi değerlendirdi. Toplantıya, İSO, İTO, DTO, İstanbul Ticaret Borsası Başkanları, meclis üyeleri katıldı. Eskiden ABD ekonomisi söz konusu olduğunda, "Bana ne, yıkılırsa yıkılsın" denilirken, şimdi ABD ekonomisi azıcık çalkalandığında bir şey olmasın diye biz dahil herkesin dua ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, aktif büyüklüğü 600 milyar dolar olan Lehman Brothers'in iflasıyla Türkiye ekonomisine eşdeğer batığın ortaya çıktığına dikkat çekti.

DOMİNO TAŞI GİBİ YIKILIRSIN
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, her krizin düzeltme fırsatı vereceğine, ancak her düzeltmenin de yan etkisi olacağına işaret etti. Sanal refah ortamının sonuna gelindiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Maalesef krizin faturası herkese çıkacaktır. 2001'de bu fatura reel sektöre çıktı. 2008'de ABD ile birlikte hepimize bir faturası olur" dedi. Reel sektörün yurtdışı borcunun yüksek olduğunu ve bunun artmaya devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Şimdi kement sizin boynunuzda, haberiniz olsun. Artık düşük faizli kredi bulabilmek mümkün değil. Bunu dinlerken 'Benim borcum, harcım yok. Bu iş beni ilgilendirmez' demeyin. Bu iş domino taşı gibidir. Biri devrilmeye başladı mı diğerini de tetikler" dedi.

ÇIPA KALİTELİ DEMOKRASİ
Türkiye'de artık "güçlü ekonomi" ve "kaliteli demokrasi" çıpalarının ortaya konulması gerektiğini belirten TOBB Başkanı, ancak kayıt dışı bitmeden demokrasinin kalitesinin yükseltilemeyeceğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "İğneyi kendimize de batırmamız lazım. Hesap veremeyen hesap soramaz. Hesap soramazsa kaliteli demokrasi de olmaz. Yarın bir sarı zarf geldiği, 'getir defterleri' dedikleri zaman ayağı titremeden getiren kim var arkadaş. Yok. Bana da sorsan benim de ayağım titriyor" ifadesini kullandı.
Haberin fotoğrafları