kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kemal Unakıtan

Sosyeteye de vergi geliyor 4x4'ün kaynağı sorulacak

19.09.2008
Deyim yerindeyse, "Lüküs hayat yan gel de yat" devri bitiyor. Vergiyi tabana yayma çalışmasıyla sosyetenin lüks harcaması gözaltına alınacak..
Maliye, sosyetenin lüks harcamalarını mercek altına alacak, oturduğu villayı, sürdüğü 4X4 arazi aracını nasıl finanse ettiğini soracak. Yüksek kredi kartı harcaması, sık sık yurtdışı seyahati yapan, 5 yıldızlı otellerde kalan, özel hizmetçisi, yatı ve uçağı olanın beyan ettiği gelir ve yaşam standardı arasında büyük fark çıkarsa hesap verecek. Gösterdikleri gelir ile bu yaşamı nasıl sürdürdüğünü izah edecek. Yeni Gelir Vergisi Yasası'nın yaşama geçmesi ile birlikte yıl içinde yapılan harcamalar, beyan edilen gelirle karşılaştırılacak. Geliri düşük, harcaması fazla olan hesap verecek. Maliye, verginin tabana yayılması amacıyla Gelir Vergisi Yasası'nı sil baştan değiştiriyor. Bu kapsamda lüks hayata "nasıl finanse ettin" sorgusu gelirken, öngörülen düzenlemeler şöyle:

* ESNAF MUAFİYETİ GENİŞLETİLİYOR: Esnaf muafiyeti genişletilecek ve halen basit usule tabi olan küçük esnafın bir bölümü de bu muafiyetten yararlanacak ve bu şekilde vergi dışı kalacak. Aralarında taksicilerin de olduğu bazı meslek grupları için her ilçede oluşturulacak komisyonlar, yıllık kazanç tespit edecek. Bu kazanç üzerinden de vergi alınacak. Getirilecek hadlerin üstünde cirosu bulunan esnaf ise gerçek usule geçirilecek.

* TAKSİCİYE YAZAR KAZA: Maliye Bakanlığı, yeni vergi düzenlemeleri sırasında, yıllık kazanç tespiti alternatifinin yanı sıra, taksilere yazar kasa takılması konusunu da gündemde tutuyor. Taksicilere "ÖTV sıfırlamasına karşı yazar kasa'' önerisinin yenilenebileceği belirtiliyor. Taksicilerle ilgili vergileme rejiminin de görüşmeler sonrasında netleşeceği ifade ediliyor.

* ZİRAİ KAZANÇLAR: Taslakla tarım kesimindeki vergi yükü ağırlaştırılmadan, stopaj uygulaması yaygınlaştırılacak.