kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ömer Toprak

'Sendikalar literatürü bilmiyor açlık sınırı acından ölmemektir'

19.09.2008
TÜİK Başkanvekili Toprak, sendikaların açıkladığı açlık sınırının literatürde karşılığının olmadığını savunarak, "Açlık sınırı acından ölmemektir. Rakamlarımız Türkiye gerçeğini yansıtıyor" dedi..
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Başkanvekili Ömer Toprak, açlık sınırının uluslararası literatürde karşılığının "acından ölmemek" olduğunu belirterek, açıkladıkları açlık sınırı rakamlarına sahip çıktı. Hükümetle memur sendikaları arasında geçen ay yapılan toplu görüşmelerin üçüncü turunda, TÜİK'in 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladığı aylık 255 YTL sıkıntı yaratmıştı. TÜİK'in basın mensuplarına yönelik olarak düzenlediği bilgilendirme seminerinde soruları yanıtlayan Toprak, hesaplamalarını, objektif kriterler, dünya standartlarındaki tanımlar çerçevesinde yaptıklarını belirtti. Sorunun isimlendirmeden kaynaklandığını, kaydeden Toprak, şöyle devam etti:

AYNI AD KULLANILMAMALI
"Eğer sendikalar yaptığı çalışmanın adına açlık sınırı derse, o zaman sıkıntı doğuyor. Belli tanımları olan kavramlar, o tanımlarda kullanılmalı. Sendikalar özgür şekilde, subjektif hesaplama yapabilir ama buna geçim sınırı, onurlu yaşam düzeyi, kimseye muhtaç olmadan yaşama için minimum seviye gibi isimler vermeli. Tamamen farklı şeylerden bahsediyoruz. Açlık sınırı, acından ölmemek demektir. Acından ölmeyecek kadar, yaşamını sürdürmek için gereken minimum gıda gereksinimi demektir. Ya onların isim değiştirmesi gerekiyor, ya da kamuoyunun şunu anlaması gerekiyor ki sendikaların açıkladığı açlık sınırı, yoksulluk sınırı uluslararası literatürde karşılığı olan kelimelerin anlamı değil, sendikaların kendi yükledikleri özel anlamlar çerçevesinde açıkladıkları açlık ve yoksulluk sınırlarıdır." Bunun memur maaş artışları ile ilgili bir toplantıda gündeme gelmesinden hoşlanmadığını dile getiren Toprak, kurum olarak verilen tarifler çerçevesinde açıklanan rakamların Türkiye gerçeğini yansıtmadığına dair bir endişeye sahip olmadıklarını da söyledi. Sunumda ise, açlık sınırında kişi başına FAO ve Dünya Bankası standartlarına göre günlük kalori miktarının 2100 kalori olarak belirlendiğini ve bunun parasal karşılığının 1,6 YTL olduğu ifade edildi.