kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Eylül 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Piyasada güven sıfırlandı kilidi merkez bankaları açtı

19.09.2008
Lehman'ın iflası sonrası piyasalarda güven ortadan kalktı. FED'in AIG'yi kurtarması bile kan kaybını önleyemiyor. Altı merkez bankası piyasaya 100 milyarlarca dolar sürerek ateşi söndürmeye çalışırken kamunun kötü tahvilleri toplayacağını açıklaması ABD borsasını coşturdu..
ABD'de Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasının ardından yaşanan finansal tsunami dördüncü gününe girerken, piyasalarda satışlar kadar güven de tartışılıyor. Wall Street'te herkesin endişeli ve temkinli olduğu ve "Neredeyse kimsenin kimseye inanmadığı" yorumları yapılıyor. Dünyanın önde gelen bankaları birbirlerine gecelik piyasada para vermemesi nedeniyle dün devreye giren merkez bankaları ortak hareket ederek piyasaya milyarlarca dolar nakit akıttı. Bu hareket dün borsa ve bankacılık sisteminin rahat bir nefes almasını sağladı. Halifax'ın Lloyds'a satılmasıyla rahatlayan İngiltere'de Londra borsası 3 günlük sert düşüşü dün noktaladı ve artıya geçti. Asya sert düşüşlere sahne olurken ABD borsaları güne artıda başladı. FED'in AIG'ye 85 milyar dolar kredi vererek kurtaracağını açıklamasına karşın piyasadaki güvensizlik nedeniyle ABD borsaları 11 Eylül'den bu yana en sert düşüşleri önceki gün yaşadı. Dün FED ve Avrupa merkez bankalarının piyasalara nakit enjeksiyonuyla borsalar toparlanma çabalarıyla güne başladı ancak bu da sonuç vermedi. Artıda başlayan Avrupa borsaları ilerleyen saatlerde eksiye döndü. Türkiye saatine göre güne ilk başlayan Asya borsaları ağır kayıplarla sarsıldı. Yüzde 7.7 düşen Hong Kong borsası günü yüzde 0.2'lik kayıpla tamamlamayı başarırken Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 2.22 değer yitirdi. Bankaların birbirine döviz satmak istememesi nedeniyle 3 gündür kilitlenen piyasalardaki düğümü dün merkez bankalarının "Ortak hareket edeceğiz" açıklaması çözdü.

LONDRA DÜŞÜŞE GEÇTİ
FED, Avrupa, İngiltere, Japonya, İsviçre ve Kanada merkez bankaları ile krizle ortaya çıkan likidite sıkışıklığını yatıştırmaya dönük önlemler açıkladı. Londra'da bankalararası piyasada gecelik dolar faizi merkez bankalarının aldığı ortak önlemler sonrasında düşerken Avrupa, ABD borsaları açılana kadar artıda seyretti. ABD'nin eksiye dönmesiyle birlikte Londra yüzde 0.66 değer kaybetti ve 4 günlük kaybı yüzde 10'a ulaştı. ABD borsaları ise kamunun özel sektörün elindeki kötü tahvilleri yenisiyle değiştireceğini açıklamasının ardından %3'ün üzerinde prim yaptı.
Haberin fotoğrafları