kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Artık polis telsizleri dinlenemeyecek

Giriş Saati : 17.09.2008 16:18
Güncelleme : 17.09.2008 22:43
Yeni Haber
Emniyet Genel Müdürlüğü muhabere sistemlerinde kullandığı telsiz teknolojisini yenileme çalışmaları kapsamında, ''Tetra'' adı verilen yeni bir sistemi ilk olarak Ankara'nın Polatlı ilçesinde kullanmaya başladı.

155 Polis İmdat, 112 Hızır Acil, 110 İtfaiye gibi tüm acil çağrı merkezlerinin tek bir hatta hizmet vermesini hedefleyen çalışmanın en önemli ayağını oluşturan projeyle birlikte, Polatlı Emniyet Müdürlüğünün telsiz haberleşme sistemi değiştirildi.

İlçe merkezine yaklaşık 3 ay önce sayısal telsiz terminalleri yerleştirilirken, polis ekiplerinin kullandığı klasik telsiz cihazlarının yerine cep telefonlarına benzeyen, üstün özelliklere sahip telsizler verildi. Projede, Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) tarafından geliştirilmiş ''Sayısal Trunk Radyo Sistemi'' (Tetra) adını taşıyan profesyonel telsiz standardını uygulama kararı alan Emniyet Genel Müdürlüğü, söz konusu sistemin aynı zamanda afet haberleşme sistemlerine entegrasyonu için de çalışma başlattı.

Avrupa ülkelerinde kamu güvenliği ve askeri birimlerde yaygın olarak kullanılan sistem, petrol ve gaz ünitelerinin bulunduğu tesisler ile acil haberleşme sistemlerinde de etkin rol oynuyor.

TETRA CİHAZLARININ ÖZELLİKLERİ

Tetra bünyesinde geliştirilen telsiz cihazları, sıra dışı özellikleri nedeniyle, başta polis teşkilatı olmak üzere birçok güvenlik birimi tarafından tercih ediliyor.

Güvenli ses ve veri iletişimi sağlayan Tetra telsizleri ile diğer kullanıcılara kısa mesaj, bilgi notu, fotoğraf ve düşük çözünürlükte video göndermenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, cihazların konumlarının merkezdeki bir harita üzerinden her an görülebileceğini, herhangi bir olay karşısında da bölgeye en yakın ekiplerin yönlendirilebileceğini kaydetti. Söz konusu sistemin dışarıdan hiç kimse tarafından dinlenemeyeceğini vurgulayan yetkililer, yeni sistem ile telsiz alt yapısının kesinlikle izinsiz kullanılamayacağına işaret ettiler.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı da Emniyet Genel Müdürlüğü ile imzalayacağı bir protokolle, polis ve ilk yardım ekiplerinin aynı sistem üzerinde haberleşmesini planladığı öğrenildi.

LONDRA'DAKİ TERÖR EYLEMİ

Tetra yönetimi ile acil durumlarda diğer sistemlerin anında ''susturularak'', bu sistem üzerinden güvenli haberleşme sağlandığını kaydeden yetkililer, 2005 yılında Londra Metrosu'ndaki terör saldırısından hemen sonra muhtemel uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı kentin tamamındaki GSM ve telsiz haberleşmesinin kesildiğini bildirdi.

İngiltere'deki güvenlik, ilk yardım ve itfaiye birimlerinin 1997 yılından beri Tetra sistemini kullandığını belirten yetkililer, saldırıdan hemen sonra Londra'daki kamu güvenliği ve acil yardım ekipleriyle özellikle istihbarat teşkilatının sadece bu kanaldan başarılı bir şekilde haberleştiğine dikkati çekti.

SINIR GÜVENLİĞİ TETRA ÜZERİNDEN SAĞLANACAK

Tetra teknolojisi alanında yatırım yapan firmalar arasında EADS, Motorola ve Sepura gibi dünya markası isimler bulunuyor. Sepura'nın Avrupa Direktörü Emanuela Algieri, projenin önemine değinerek, şirket olarak bölgedeki diğer ülkeler için Türkiye'yi üs olarak seçtiklerini söyledi.

Sistemin Yunanistan ve Irak'ta kullanıldığını, Suriye'de ise tüm telsiz haberleşmesinin Tetra üzerinden sağlanması için yapılan ihalenin sonuçlandığını kaydeden Algieri, şu bilgileri verdi:

''Sistemin Türkiye genelinde yaygınlaşması ile birlikte sınır güvenliği için önemli bir adım atılacak. İlk olarak Avrupa Birliği tarafından sağlanacak fonlarla Edirne'deki kamu güvenliği kuruluşlarının haberleşmesi Tetra'ya dönüştürülecek. Böylece Yunanistan ve Türk güvenlik birimleri, sınır güvenliği için Tetra üzerinden haberleşecek. Irak ve Suriye sınırında da sistemin hayata geçmesiyle söz konusu ülkelerin güvenlik birimleri, aynı haberleşme sistemi üzerinden irtibat kuracak.''

Algieri, Polatlı'da sürdürülen çalışmaların başarıyla devam ettiğine işaret ederek, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, Tetra'nın yakın bir zamanda etkin bir şekilde kullanılacağını sözlerine ekledi.

(AA)