kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
(Soldan) David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason ve Richard Wright Live 8’de.

Pink Floyd'un senfonik sesiydi

16.09.2008
Pink Floyd'un kurucu üyesi Richard Wright'ın ölümü, sanat dünyasının gündemini belirledi. Müzik yazarları ve gazetecilere göre önemli ses deneyleri yapan sanatçı, Pink Floyd dinlendiği sürece anımsanacak..
Yeni Floyd'un kurucu üyelerinden Richard Wright'ın önceki gün hayatını kaybetmesi, müzik dünyasını sarstı. Grubun klavyecisi Richard Wright The Dark Side of the Moon ve Wish You Were Here albümlerindeki bazı şarkıların söz yazarı ya da bestecisiydi. Us And Them ve The Great Gig In The Sky, sözlerini Wright'ın yazdığı şarkılardan ikisiydi. Grubun 1968 sonrasındaki çekirdek kadrosu, Roger Waters'ın da katılımıyla, Londra'daki Hyde Park'ta 2005'te verilen Live 8 konserleri çerçevesinde 24 yıl sonra ilk kez bir araya gelmişti. Richard Wright'ın ölümü sonrası, Hyde Park'taki Live 8 konseri, tarihe, "bu dörtlünün son konseri" olarak geçti. Türkiye'de müzik üzerine yazan kıdemli kalemler, Wright'ın ölümünü şu sözlerle yorumladı:

Tuğrul ERYILMAZ (Radikal İki Yayın Yönetmeni): 1960 sonları, 70 başları deyince bizim buralarda akla ilk gelen grup, Pink Floyd. Bizim zamanımızda stereo pikabı olan herkesin mutlaka Pink Floyd'u olması gerekirdi. Birer birer ölüyorlar ama artık yavaş yavaş gidecekler tabii..Her ne kadar 'rocker'lar ölmez derlerse de bu doğru değil, gördüğünüz gibi ölüyorlar. Pink Floyd'u her dinlediğimizde onu bir kere daha anımsayacağız.

Mehmet TEZ (Rolling Stone Dergisi Yayın Yönetmeni, SABAH Yazarı): Klavye efektleri ve kullandığı 'synthisizer'ın müziğe katkısı bakımından Richard Wright, öncü isimlerden bir tanesiydi. Efekt filan denince 1960'larda bu iş çok zordu ve grubun sahne performansının büyüleyici olmasında büyük payı vardı bu efektlerin. Grubun kurucu üyesi olması ayrıca önemli. Yine, 'Time parçasındaki efektleri çok önemliydi. David Gilmour ile birlikte olmayı seçti. Grubun en sessiz ve polemiğe girmeyen insanıydı. Gdansk konserinde izledim. Şarkı söylüyordu.

Derya BENGİ (Roll Dergisi Editörü): Pink Floyd müziğini yaratan bütünün önemli bir parçası Richard Wright'tı. Kısa süre önce son kez sahne aldıkları Live 8 konserini önceki akşam yeniden seyrettim; kameraman bile Richard'ı o kadar unutmuştu ki bir kere bile görüntü kendisine 'zoom'lanmıyordu. Wright grubun en sessiz, sakin ve unutulan adamı gibiydi, gitgide de öyle oldu. Onun orgu ve klavyesi çok önemli gelenekleri birleştirdi; klasik ve elektronik müzik arasındaki bağ, Richard Wright'ın müziğinde gizliydi. Önemli deneyler yaptı.