kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kırım, Ukrayna'dan Güney Osetya ve Abhazya'nın tanınmasını istedi

Giriş Saati : 17.09.2008 13:09
Güncelleme : 17.09.2008 17:33
Yeni Haber
Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclisi, Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada'ya bir müracaat göndererek, Gürcistan'a bağlı ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasını istedi. Bu ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığı 26 Ağustos'ta Rusya tarafında tanınmıştı.

Kırım'ın başkenti Simferopol'da bugün toplanan Kırım Yüksek Meclisi, Ukrayna parlamentosuna Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığının tanınması yönünde müracaat kabul etti. Parlamentoda oylamaya katılan 90 milletvekilinden 79'unun 'evet' oyu kullandığı bildirildi.

Müracaat'ta Kırım'ın Gürcistan'ın Güney Osetya'ya yönelik operasyonu ve Abhazya hükümetinin yıkma çabalarını kınandığı bildirildi. Ayrıca Rusya'nın bu bölgeler ile ilgili tutumunun desteklendiği belirtildi. Müracaat'ta şöyle deniliyor: "Güney Osetya ve Abhazya halklarının kendi kaderini belirleme hakkına sahip olduğu ve bölgede son dönemlerde yaşlanan olaylar göz önünde bulundurarak Ukrayna parlamentosundan bu bölgelerin bağımsızlığının tanınmasını talep ediyoruz."

Geçtiğimiz aylarda Tiflis'in ayrılıkçı bölge Güney Osetya'ya yönelik başlattığı operasyon sonrası Rusya ve Gürcistan arasında kısa süreli savaş yaşanmıştı.

Bölgedeki olayların ardında Rusya Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı. Rusya'nın dünya ülkelerine bu iki bölgenin bağımsızlığını tanıma çağrısına yapıyor. Bölgelerin bağımsızlığı Rusya dışında sadece Nikaragua tarafından kabul edilmişti.

CİHAN