kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kosova'daki eşgüdüm bürosu büyükelçilik statüsüne yükseltildi

Giriş Saati : 17.09.2008 07:11
Güncelleme : 17.09.2008 17:33
Yeni Haber
Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeler arasında yer alan Türkiye, bu ülkedeki eşgüdüm bürosunu büyükelçilik statüsüne yükseltti.

1999'dan bu yana Türkiye Cumhuriyeti Kosova Türk Eşgüdüm Ofisi olarak hizmet veren Türk temsilciliğine Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tabelası asıldı. Türk Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı olan Mustafa Sarnıç da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak görev yapacak.

Ankara'nın Eşgüdüm Bürosu'nun büyükelçiliğe dönüştürülmesi kararı Kosova kurumlarına da bildirildi.

Büyükelçilik maslahatgüzarı olarak görev yapacak olan Mustafa Sarnıç, ilk mülakatını CİHAN Haber Ajansı'na verdi. Makamında gerçekleştirilen mülakatta Sarnıç, "Bilindiği gibi, 1999 yılında BM geçici misyonu UNMİK'in buraya gelmesiyle birlikte Kosova'daki temsilciliğimiz burada temsil edilmeye başlandı.

Geçen 8 yıl içerisinde adımız Kosova nezdindeki Kosova Eşgüdüm Bürosu olarak adlandırılmaktaydı. 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle ve bizim Kosova'yı tanıyan ilk ülkeler arasında yer almamızla birlikte, bunun doğal bir sonucu olarak büyükelçilik seviyesine çıkarttırılmamız gerekiyordu.

Bu, sadece teknik bir düzenlemedir ve neticede iki gün önce biz temsilciliğimizi büyükelçilik düzeyine çıkardık. İki günden beri de buna göre işlemlerimize başladık. Ancak şunu tekrar söylemek istiyorum; bu sadece tarafımızdan yapılan teknik bir düzenlemedir. Sekiz yıldan beri Kosova'da zaten temsil edilmekteydik, bundan sonra da Kosova'da ilişkilerimizi kültür, siyaset, ekonomik ilişkiler gibi her alanda geliştirmeye çalışacağız. Tabiki Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcileri KFOR bünyesinde görev almayı sürdüreceklerdir. Yine emniyet teşkilatımızın mensupları da Kosova'da güvenliğin sağlanmasında gereken katkıyı sunacaklardır. Bu şekilde önümüzdeki dönemde de ilişkilerimizi Kosova ile her alanda geliştirmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Eşgüdüm ofisinin büyükelçiliğe dönüştürülmesiyle Kosovalılar yabancı ülkelere gitmek için yeni Kosova pasaportlarıyla vize başvurularına başladılar.

Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği, Dragodan'da inşa edilen ve Eşgüdüm Bürosu statüsündeyken iki ay önce taşındığı 5 katlı yeni binasında hizmet verecek.

CİHAN