kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kapasite kullanımında hızlı düşüş

Giriş Saati : 11.09.2008 10:53
Güncelleme : 11.09.2008 17:10
Yeni Haber
İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Ağustos ayında hızlı bir düşüş gösterdi. Küresel ekonomideki olumsuzlukların arttığı ve iç talepteki daralmanın devam ettiği Ağustos'ta imalat sanayiinin kapasite kullanımı yüzde 76.2 ile geçen yılın aynı ayındaki düzeyin 4.1 puan altına indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi'nin Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı. Ankete yanıt veren 4 bin 830 işyerinden derlenen verilerin geçici analiz sonuçlarına göre, 2007 yılının Ağustos ayında yüzde 80.3 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, bu yıl aynı ayda yüzde 76.2 düzeyinde kaldı. Bunun aylık bazda yaklaşık son iki buçuk yıllık dönemdeki en düşük kapasite kullanım oranı olduğu belirlendi. İmalat sanayiinde bundan önce en düşük aylık kapasite kullanımı yüzde 75.4'le Ocak 2006'da gerçekleşmişti.

TALEP YETERSİZLİĞİ EN BÜYÜK ETKEN

İmalat sanayiinin tam kapasite ile çalışamamasında küresel konjonktüre bağlı olarak artan dış talep daralması ve iç talepteki yetersizliğin azalmakla birlikte ağırlığını hissettirmesi etkili oldu. Tam kapasite ile çalışamama nedenlerinin başında, toplam üretimde yüzde 43.3 paya sahip kesimin yakındığı iç talep yetersizliği geldi. Ancak bunun etkisinin geçen yıla göre biraz azaldığı gözlendi. Geçen yıl Ağustos ayında iç talep yetersizliğini gerekçe gösterenlerin oranı yüzde 47.1 çıkmıştı.

Dış talep yetersizliği yüzünden tam kapasite ile çalışamadığını bildiren işyerlerinin oranı ise yüzde 16.1'den yüzde 19'a yükseldi.

Tam kapasiteyle çalışamama nedenlerinden yerli mallarda hammadde yetersizliğinin payı yüzde 3.7'den yüzde 4.3'e, ithal mallarda yüzde 4.3'ten yüzde 4.4'e yükseldi. İşçilerle ilgili sorunların payı yüzde 1.8'den yüzde 1.''ye gerilerken, mali olanaksızlıkların payı yüzde 3.8'den yüzde 3.9'a çıktı. Enerji yetersizliğinin payı yüzde 1'den yüzde 1.3'e, diğer faktörlerin payı da yüzde 24'ten yüzde 24.3'e yükseldi.

ÜRETİM MİKTARI YÜZDE 4 AZALDI
Anketle yapılan belirlemelere göre imalat sanayii işyerlerinde Ağustos ayı üretim miktarı yüzde 4 azaldı. Eylül ayında üretim miktarında yüzde 10 artış beklendiği belirlendi.

Ağustos ayında satış miktarı yüzde 4,6 azalırken, Eylül ayında yüzde 8,8 artış bekleniyor.

Ağustos ayında satış fiyatları yüzde 1,3 geriledi. Eylül ayında da yüzde 0,1 düşüş bekleniyor.

Ağustos ayında yüzde 1,2 düşen hammadde fiyatlarının da bu ay yüzde 0,1'le düşmeye devam edeceği öngörülüyor.

ANKA