kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Büyüme ikinci çeyrekte frene sert bastı: %1.9

11.09.2008
Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 1.9'la beklentilerin çok altında büyüdü. Frene basan ekonomide iç talepteki zayıflık ve yavaşlama dikkat çekti..
Türkiye, büyümesiyle şaşırtmaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.7 ile tahminlerin üzerinde büyüyen Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte bu kez yüzde 1.9'la tahminlerin çok altında büyüdü. Ekonomideki yavaşlama eğiliminin iyice belirgin hale geldiği gözlenirken iç talepteki zayıflık sürüyor. Milli gelir 919 milyar YTL'lik (745 milyar dolar) bir ekonomi haline gelirken sanayi ve ticaret sert fren yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yılın mart-haziran dönemine ilişkin büyüme verilerini açıkladı. Yüzde 3.5-4 arasında tahmin edilen büyüme herkesi şaşırttı ve ikinci çeyrekte yüzde 1.9 oldu. Yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla 240.1 milyar YTL'lik gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) yaratılırken son bir yıllık GSYİH 918.7 milyar YTL olarak hesaplandı.

TARIM KÜÇÜLDÜ, SANAYİ DURDU
Sabit fiyatlarla GSYİH ise geçen yıla göre yüzde 1.9 büyüyerek 25.1 milyar YTL'ye ulaştı. 6 aylık büyüme ise yüzde 4.2 oldu. Milli gelire üretim cephesinden bakıldığında; tarımda küçülme, sanayi ve ticarette durgunluk göze çarptı. İlk çeyrekte yüzde 2.6 büyüyen tarım, ikinci çeyrekte yüzde 3.5'lik küçülmeyle karşı karşıya kaldı. Büyümenin lokomotiflerinden sanayi ikinci çeyreği yüzde 2.5'lik büyümeyle tamamlarken toptan ve perakende ticarette büyüme yüzde 3.3'te kaldı. Ekonomideki yavaşlamanın bir diğer işareti ise inşaattan geldi. İkinci çeyrekte inşaat sadece yüzde 0.9 arttı. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre GSYİH önceki çeyreğe göre yüzde 0.8 gerileyerek 2003'ten bu yana en keskin düşüşü yaşadı.

YATIRIMLARDA BOZULMA
Tüketim cephesinde ise en çarpıcı veri yatırımlardaki bozulma oldu. Yatırımlar yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.5 küçüldü. Hanehalklarının tüketimi ise yüzde 2.8'lik artışla harcama cephesinde milli gelirin artı çıkmasında önemli rol oynadı. Ancak mevsimsel düzeltilmiş veriler tüketimin son 3 çeyrektir neredeyse yerinde saydığına işaret ediyor.
Haberin fotoğrafları