kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tekstile destek geliyor

Giriş Saati : 11.09.2008 13:12
Güncelleme : 11.09.2008 17:10
Yeni Haber
Tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne verilecek teşvikler için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine taşınma koşulu getirildi.

2009-2015 yılları arasında en az 30 kişi istihdam ettikleri tesislerini söz konusu bölgelere taşıyanlara, arıtma tesisleri için yüzde 50 enerji desteği, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren primi indirimi, kurumlar ve gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi, KOSGEB'den sıfır faizli kredi olanağı sağlanacak.

Türkiye genelinde tekstil sektöründe yeni yatırımlara yönelik teşvikler, aşırı kapasite artışına yol açmamak gerekçesiyle modernizasyon, yenileme, Ar-Ge, tasarım, teknik tekstil ile akıllı tekstil gibi alanlarla sınırlı tutulacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İstatistik Kurumu'nda düzenlenen toplantıda Tekstil, Hazırgiyim ve Deri Sektörü Stratejik Eylem Planı'nı açıkladılar. Üst düzey bürokratlar ile TOBB'un ilgili sektör meclislerinin başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Sanayi Bakanı Çağlayan, 27 Mart 2008 tarihinde Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda (ESDK) söz konusu sektörlerin durumu ele alındıktan sonra Sanayi Bakanlığı olarak 3D olarak adlandırılan değişim, dönüşüm ve desteği içeren sektör stratejisi çalışmalarına başlandığını anımsattı.

SEKTÖRE ÖZEL İLK DESTEK

Ortaya çıkan çalışmanın hükümet ve özel sektörün mutabakatıyla oluştuğunu ifade eden Çağlayan, "Ülkemizde ilk kez bir sektörle ilgili stratejik eylem planı hazırlandı. Bu da, Türkiye'nin uzun yıllar lokomotifi olan tekstil, hazır giyim-konfeksiyon ve deri sektörleri için hazırlanmış ve ilk kez bir sektöre özel destekler devreye sokulmuştur" dedi.

Eylem planının Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birliği normlarına uygun biçimde oluşturulduğunu kaydeden Çağlayan, dönüşümde başarı sağlanması için yürütme, izleme grubu kurulduğunu da belirtti.

Derhal devreye sokulacak stratejik eylem planında iki ana eylem, yedi tedbir başlığı altında 28 eylemin yer aldığını bildiren Çağlayan, iki ana eylemden biri olan iş ortamının geliştirilmesi ana eyleminin altında; hukuki ve idari düzenlemeler, altyapının geliştirilmesi, finansal araçların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, insan kaynaklarının geliştirilmesi, üretim altyapısının geliştirilmesi başlıkları altında beş tedbir ve 25 eylemin bulunduğunu anlattı.

KÜMELENME İÇİN HUKUKİ DÜZENLEME

Hukuki ve idari düzenleme eylemleriyle; kümelenmeyle ilgili hukuki düzenlemelerin oluşturulacağını, piyasa gözetim ve denetim sisteminin etkinleştirileceğini kaydeden Çağlayan, "AB'nin imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin de taraf olması sağlanarak anlaşmaların ülkemizi de kapsayacak şekilde eş zamanlı olarak ve ülkemiz hassasiyet ve öncelikleri dikkate alınarak yapılması temin edilecek. Sektörde ithalatta korunma önlemleri, etkin biçimde uygulanacak. Düşük değerli ithalatın önlenmesine yönelik tedbirler etkinleştirilecek" dedi.

Altyapının geliştirilmesi düzenlemeleriyle; ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge, Ür-Ge, innovasyon, marka, tasarım, pazarlama bilincinin yaygınlaştırılacağını ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

EXIMBANK VE KOSGEB'DEN KREDİ

"Finansal araçların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi düzenlemeleriyle de; Kredi Garanti Fonu altyapısı ve hacmi sektör için geliştirilecek. Eximbank kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılacak. Sektöre sıfır faizli kredi kullandırabilmek için, KOSGEB kredi faiz desteği geliştirilecek."

Kütlü pamuk desteği prim ödemesinin artırılacağını bildiren Çağlayan, miktarın pamuk ekim döneminden önce ilan edileceğini kaydetti.

ASGARİ 30 KİŞİLİK İSTİHDAM KOŞULU

İşletme kapasitelerini destekleyerek işletmelerin rekabet edebilirliğinin artırılması ana eyleminin altında, sektöre yatırım destekleri verileceğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:

"Mevcut işletmelerin gelişmiş yörelerden kalkınmada öncelikli yörelere, özellikle de Doğu ve Güneydoğu illerine taşınmalarına çeşitli destekler verilecektir. Çevre Kanunu ile getirilen arıtma tesislerine yönelik enerji desteğinin 1 Ocak 2009'dan itibaren uygulanmasına başlanacak şekilde gerekli çalışmalar süratle tamamlanacaktır. Çevreye duyarlı yapılacak yatırımlarda alınacak yönetmelik çerçevesinde Kanun çerçevesinde çevreye duyarlı arıtma gibi yatırımlarda yönetmelik çerçevesinde ve Bakanlar Kurulun çerçevesinde yüzde 50'ye kadar enerji desteği sağlanacaktır. Enerji verimliliği Kanunu kapsamındaki yönetmelik çerçevesinde enerji verimliliği konusunda proje geliştiren ve bunu uygulamaya sokan işletmelerin bu konuda 500 bin YTL'ye kadar yatırımların yıllık yüzde 20'si olan 100 bin YTL'ye kadar kullanılan enerji konusunda destekler verilecek. Tekstil, hazırgiyim, deri ve deri ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren ve asgari 30 kişilik istihdam sağlayan işletmeler, bilahare belirlenecek illere taşınmaları halinde, yeni teşvik sisteminde yer alacak desteklerden de yararlandırılacaktır."

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

Yıl sonunda dolacak Teşvik Kanunu yerine geçecek yeni teşvik sistemine de değinen Çağlayan, "Yeni teşvik sisteminde taşınılacak illerde yeni yatırımlar için KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, faiz desteği, SSK işveren primi indirimi, kurumlar ve gelir vergisi indirimi, yatırım yeri tahsisi gibi teşvikler öngörülmektedir. Bu illere taşınacak anılan sektörlerdeki firmaların da taşınmanın mahiyetine bağlı olarak bu teşviklerden yararlandırılması öngörülmektedir" dedi.

TEŞVİK 2009-2015 DÖNEMİNDE

Sayılan teşviklerden fiilen taşınan firmaların yararlanacağının altını çizen Çağlayan, "Taşınacak firmalara yönelik bu imkan 1 Ocak 2009-31 Aralık 2014 dönemini kapsayacaktır. Dolayısıyla erken taşınan firmaların desteklerden yararlanma süreleri de daha uzun olacaktır. Taşınma işleminin hızla yapılmasını teminen, 2009 yılı sonuna kadar taşınacak olan firmalara ayrıca taşınma desteği verilecektir. Taşınılacak illerde mevcut tesislerden 5084 sayılı Kanun'dan yararlanmaya devam edenler, söz konusu kanunda kendilerine sağlanmış imkanları belirlenmiş sürelerin sonuna kadar kullanabileceklerdir. 5084 sayılı Kanun kapsamında süresi dolmuş olan mevcut tesislere sadece sosyal güvenlik primi indirimi desteği sağlanacaktır. Türkiye genelinde tekstil sektöründe yeni yatırımlara yönelik teşvikler, aşırı kapasite artışına yol açmayacak bir anlayışla ve modernizasyon, yenileme, Ar-Ge, tasarım, teknik tekstil ile akıllı tekstil gibi alanlarla sınırlı tutulacaktır."


ıÜü3D (DEĞİŞİM-DÖNÜŞÜM-DESTEK) EYLEM PLANI

EYLEMİN ADI SÜRE

İş Ortamının Geliştirilmesi

- Hukuki ve İdari Düzenlemeler
- Kümelenme ile ilgili hukuki düzenlemelerin oluşturulması; 12-16 AY
- Sektörde ihtiyaç duyulan standartların geliştirilmesi; sürekli (2008-2010)
- Piyasa gözetimi ve denetimi sisteminin etkinleştirilmesi; sürekli (2008-2010)
- Sektörle ilgili istatistikverilerin AB normlarında paylaşımının serbest bırakılması; 6 ay
- Kapasite raporlarının standardizasyonu hukuki düzenleme; 1 yıl
- Tüm kapasite raporlarının standardizasyonu; 3 yıl
-Tekstil ve deri sektörlerinin çevre ve insan sağlığına uygun yöntemlerle üretime
yönlendirilmesine ilişkin hukuki altyapının sağlanması; 6 ay
-El dokuması halı ihracatı sırasında yaşanan ekspertiz raporu sorununun çözümü; 6 ay
-AB'nin imzaladığı STA'ların ülkemizi de kapsayacak şekilde eş zamanlı olarak ülkemiz hassasiyet ve öncelikleri dikkate alınarak yapılması; sürekli (2008-2010)
-DTÖ Kuralları doğrultusunda İthalatta Koruma Önlemlerinin Etkin Uygulanmasının Sağlanması Sürekli (2008-2010)
-DTÖ Kuralları doğrultusunda Düşük Kıymetli İthalatın Önlenmesine Yönelik Tedbirlerin Etkinleştirilmesi; Sürekli (2008-2010)
-Dahilde İşleme Rejimi (DIR) kapsamında sektörün karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik tedbirler alınması; sürekli (2008-2010)

Altyapının Geliştirilmesi

-Sektörün ihtiyaç duyduğu kümelenme çalışmalarının sonuçlandırılması; 12-16 ay
-Sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyon bilincinin yaygınlaştırılması ve uygulamanın etkinleştirilmesi; sürekli (2008-2010)
-Sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda, marka, tasarım ve pazarlama bilincinin yaygınlaştırılması ve uygulamanın etkinleştirilmesi; sürekli (2008-2010)
-Üniversite sanayi işbirliğinin derinleştirilmesi; sürekli (2008-2010)

Finansal Araçların İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi

-Kredi Garanti Fonu altyapısının ve hacminin geliştirilmesi; 12 ay
-Eximbank kaynaklarının geliştirilmesi; sürekli (2008-2010)
-Eximbank kredilerinin bankacılık prensipleri çerçevesinde mümkün olduğunca daha yaygın kullandırılmasının sağlanması; sürekli (2008-2010)
-KOSGEB Kredi Faiz Desteğinin uluslararası (DTÖ ve AB) yükümlülüklerimiz çerçevesinde geliştirilerek sürdürülmesi; 9 ay
-Mevcut ve alternatif finansman modelleri konusunda farkındalık yaratılması; sürekli (2008-2010)

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi

-İhtiyaç duyulan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi, niteliğinin geliştirilmesi ve eğiticilerin eğitilmesi; sürekli (2008-2010)

Üretim Alt Yapısının Geliştirilmesi

-Pamuk üretim alt yapısının geliştirilmesi, ırk ıslahı, rekoltenin istenilen nitelik ve miktarda sağlanması; sürekli (2008-2010)
-Kütlü pamuk destekleme prim ödeme miktarının uluslararası (DTÖ ve AB) yükümlülüklerimiz çerçevesinde artırılarak devam ettirilmesi, destekleme prim miktarının aynı yıla ait pamuk ekiminden önce belirlenerek ilan edilmesi; 24 ay
-Sentetik hammadde üretim kabiliyetinin artırılması için petrokimya yatırımlarının uluslararası (DTÖ ve AB) yükümlülüklerimiz çerçevesinde desteklenmesi; 3 ay
-Hayvan varlığının artırılması, elde edilen ham derilerin kesim, yüzüm istifleme aşamalarında ortaya çıkan kalite ve verim kaybının önlenmesi; sürekli (2008-2010)

-İşletme Kapasitelerini Destekleyerek
- İşletmelerin Rekabet Edebilirliğinin Artırılması
- İşletme Kapasitelerinin Desteklenmesi
-Rekabet Gücünün geliştirilmesi için işletmelere uluslararası (DTÖ ve AB yükümlülüklerimiz çerçevesinde Bilgi, Danışmanlık ve Doğrudan Destek Sağlanması; sürekli (2008-2010)
-Sektöre ilişkin yatırım desteklerinin stratejide belirtilen prensipler ve uluslararası (DTÖ ve AB) yükümlülüklerimiz çerçevesinde verilmesi; sürekli (2008-2010)

Maliyetlerin Azaltılması

-Mevcut işletmelerin gelişmiş yörelerden kalkınmada öncelikli yörelere (özellikle Doğu ve Güneydoğu illerine) taşınmalarına uluslararası (DTÖ ve AB) yükümlülüklerimiz çerçevesinde çeşitli destekler verilmesi; sürekli (2008-2010)

ANKA