kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
11 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rusya, bizi bu kez gümrük kriziyle değil, borsayla salladı

11.09.2008
Petrol fiyatlarının düşüşü ve Gürcistan krizi ile mayıs ayından bu yana yüzde 40 gerileyen Rus borsasından çıkamayan fonlar Türkiye'den satış yaptı, İMKB-100 dün yüzde 2.07 düştü..
Petrol fiyatlarının gerilemesi ile gelirleri azalan ve büyüme dinamiği sekteye uğrayan Rusya, Türkiye piyasalarını da etkiliyor. Mayıs ayından bu yana yüzde 40'ın üsütnde düşüş kaydeden Rus borsasında son günlerde günlük düşüşler yüzde 10'lar seviyesine yükselirken Rus piyasasından çıkamayan yabancı fonların nakit ihtiyacını karda oldukları ve likit olan Türkiye'den satış yapmaları ile dün İstanbul Borsası yüzde 2.07 düşürken dolar dün 1.24 liraya dayandı, bono faizleri de yüzde 18.98'e kadar çıktı.

HİSSE SENEDİNDE SATIŞ
Borsada en likit olan hisse senetlerinden yapılan satışlar dikkat çekti. Rusya'da şirketlerin aldıkları krediler karşılığında kendi hisse senetlerini teminat olarak verdiği ve borsanın değer kaybetmesiyle teminat miktarı azaldığı için kredilerin geri çağrıldığı, bu kredileri geri ödemek için de şirketlerin hisse satışına geçtikleri belirtiliyor. Bu nedenle Rus borsası arka arkaya iki gün yüzde 6 ve yüzde 9'luk düşüşler sergilerken dün de yüzde 3.40 geriledi. Türkiye'nin yüzde 1.9'luk ikinci çeyrek büyüme verileri de piyasada morallleri bozdu. Oysa geçen yıl büyümesi yüzde 4.1 düzeyindeydi. Yüzde 1.9'luk artışla son 6 yılın en düşük ikinci çeyrek büyümesini gerçekleştiren Türkiye'nin beklentilerin altında kalan büyüme rakamları, global piyasalarda endişelerin artması ve cari açığın yüksek çıkacağı beklentisi satışlara neden oldu. Bankalarası piyasada dolar dün 1.2370-1.2390 liradan kapanırken, 14 Nisan 2010 vadeli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi bugün valörlü işlemlerde yüzde 18.98'e yükseldi. İMKB-100 endeksi ise dün 40 bin puanda tutunmayı başaramadı. Borsa yüzde 2.07 değer kaybederek, 39 bin 294 puana geriledi.