kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TİM'de tekstilin devri sona erdi, yeni patron Büyükekşi

SEÇKİN ÜREY
10.09.2008
130 milyar dolarlık hacme ulaşan ihracat yeni patronunu seçti. 201 oy alan Mehmet Büyükekşi, 125 oy alan Adnan Dalgakıran'a karşı seçimi kazandı. İsmail Gülle ve Ali Kahyaoğlu yarış dışında kaldı..
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) dün yapılan 15'inci seçimli genel kurulunda TİM Başkan Vekili ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, başkan seçildi. Dört adaylı olması beklenen seçim, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle ile İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, İcra Kurulu'na seçilemediğinden resmen aday olamamalarından dolayı Büyükekşi ile Orta Anadolu Makina İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran arasında geçti. TİM başkanını seçecek 344 delegeden 328'inin katıldığı seçim sonucunda Büyükekşi 201 oy, Dalgakıran ise 125 oy aldı. İki oy ise boş atıldı. Seçimin kritik bir sonucu da TİM'in 12 yıllık tarihinde tekstil başlığı altında anılan "tekstilci-hazırgiyimci başkan devri"nin sona ermesi oldu. TİM'in 12 yıllık tarihinde beş yıl görev yapan ilk başkan Okan Oğuz, hazırgiyim sektöründen başkan olmuştu. Koltuğunu Büyükekşi'ye devreden yedi yıllık ikinci başkan Oğuz Satıcı da tekstil ve hammaddeleri sektöründen bu göreve seçilmişti.

İSTANBUL'DAN TEKSTİLCİ KALMADI
Seçimin bir diğer önemli gelişmesi yine tekstil ve hazırgiyim sektörlerinde yaşanan İstanbul hakimiyetinin bitirilmesi şeklinde gerçekleşti. TİM İcra Kurulu'nu oluşturan 23 sektörden Tekstil ve Hammaddeleri ile Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörleri İstanbullu ihracatçı birliklerinin elinde bulunuyordu. Ancak Uludağ Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay, icra kuruluna girmek için İsmail Gülle'nin karşısına aday oldu. İcra kuruluna girip başkanlığı aday olabilmesi için İzmir'in desteğini almak isteyen Gülle, bunun üzerine icraya girme isteğini saklamayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi'nin adaylığını destekleme kararı aldı. Gülle ile birlikte hareket eden ve kendisi de icraya adaylık sözü alan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ahmet Akbalık da ikna edildi. Eskinazi, hazırgiyimden icraya seçilirken; tektil yarıyı ise kıran kırana geçti. Sonuç olarak, tekstil ve hammaddeleri sektöründen icra kuruluna 21'e karşı 19 oyla İbrahim Burkay seçildi. Gülle, resmen aday olamadan başkanlık yarışına veda etti.

'SİYASİLERLE ÇALIŞMAYI BİLİRİM'
Büyükekşi, seçim sonuçlarının açıklanıp başkan seçilmesinin ardından yaptığı kısa teşekkür konuşmasında "Türkiye'ye örnek olacak şekilde el ele, kol kola verip hep birlikte çalışacağız" dedi. Büyükekşi, "17 yıldır ihracatçı birliklerindeyim, yedi yıldır da başkan Vekiliyim. TİM'in yükseliş öyküsünü yaratan ekibin bir parçasıyım. Bizler pop star veya siyasetçi değil, işadamıyız ve ihracatçılarımızı temsil ediyoruz" dedi. Görev yaptığı dönemde 13 hükümet gördüğünü hatırlatan Büyükekşi, "Bürokratlarla, siyasilerle nasıl çalışılması gerektiğini iyi biliyorum. İhracatçının sorunları nasıl çözülür biliyorum. Son derece tecrübeliyim" diye konuştu. Adnan Dalgakıran ise konuşmasında vaadinin, canlı, heyecanlı, gündem oluşturan, kavga etmeyen ama hakkını arayan TİM olduğunu söyledi. "Bu dönemden memnun olsaydım bugün bu kürsüde olmazdım. TİM'in ciddi kaynakları var. Bunların verimli harcanıp harcanmadığının bilinmesi gerekli" diyen Dalgakıran, "Benim vaadim canlı, heyecanlı, gündem oluşturan, kavga etmeyen ama hakkını arayan TİM" dedi.
Haberin fotoğrafları