kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rekabet Kurulu, 'Fiyatı anlaşıp şişirdiniz' dedi tavukçular isyan etti!

10.09.2008
Rekabet Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi hakkında arzı kısarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle soruşturma açtı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rekabet Kurulu, 'Fiyatı anlaşıp şişirdiniz' dedi tavukçular isyan etti!
Rekabet Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi teşebbüs hakkında soruşturma açtı. Rekabet Kurulu'nun internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, Rekabet Kurulu'nun 14 Ağustos 2008 tarihli toplantısında, piliç eti pazarında fiyat birlikteliği ile fiyat yükseltilmesine ve arzın kısılmasına yönelik eylemler içinde bulunarak, "4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla" Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

KİM UCUZ VERİRSE O SATIYOR
Rekabet Kurulu'nun soruşturmasının ardından sektörden karara ilişkin tepkiler yağmaya başladı. Beypiliç Genel Müdür Yardımcısı Teoman İnal, beyaz et sektöründe rekabetin had safhada devam ettiğini belirtirken, "Fiyat birlikteliği ve arzın kısılmasına yönelik" ortak hareket edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. "Geçen yıl bütün firmalar çok kâr etti, bu yıl bütün firmalar zarar ediyor'' diyen İnal, şöyle devam etti: "Kuş gribinden dolayı stok oluştu, insanlar üretimlerini düşürdü. Firmalar çok kâr etti. Bu yıl ise hammadde fiyatları arttı. Ürün gerçek değerini bulamadığı için firmalar zarar etti. Rekabet had safhada devam ediyor." İnal, beyaz et satışlarının geçen yıla göre fazla artmadığını, maliyetlerin altında satışın sürdüğünü kaydetti.

REKABET KIRAN KIRANA
Banvit de monopol veya oligopol bir yapıda olmayan kanatlı sektöründe fiyat anlaşmasının "kesinlikle olmadığını" duyurdu. Banvit'ten İMKB'ye yapılan açıklamada, "Sektörde gibi, çok ciddi kıran kırana rekabet yaşanmaktadır. Her sene en az bir şirketin batarak sektörden çıktığı bu ortamda, kanatlı endüstrisinde rekabeti engelleyici bir kasıt veya sonuç bulunmamaktadır, gerekli tüm belge ve dokümanlar şirket kayıtlarımızda mevcuttur" denildi.