kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Özel sektörü 50 milyar dolarlık su pastasından pay almaya çağırıyoruz'

10.09.2008
Eroğlu, "25 milyar dolar HES, 25'i de sulama ve şebeke olmak üzere suda 50 milyar dolarlık pasta var, özel sektörü çağırıyoruz" dedi..
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, özel sektörün su alanında yapabileceği yatırımlara işaret ederek, hidroelektrik santraller (HES) için 25 milyar dolarlık, sulama için 20 milyar dolarlık ve şebeke suyu alanında da 5 milyar dolarlık yatırım gerektiğini söyledi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği Sürdürülebilir Su Yönetimi Konferansı'na katılan Eroğlu, HES'lere büyük ilgi gösterildiğini, bugüne kadar bin 400 adet müracat olduğunu, bunların 61'inin inşaatının başladığını belirtti. Türkiye'de yılda ortalama 100- 110 milyar metreküp su kullanma potansiyeli bulunduğuna işaret eden Eroğlu, bunun 30 milyar metreküpünün sulamada, 6 milyar metreküpünün şehirlerin içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarında, 4 milyar metreküpünün de sanayide kullanıldığını kaydetti. Eroğlu, 2002 yılında Türkiye'de HES'lerden 30 milyar kilovatsaat üretim yapıldığını, bunun şu anda 40-46 milyar kilovatsaate yükseldiğini ancak potansiyelin 4'te biri kadar üretim yapılabildiğini dile getirdi. Eroğlu, sulama yatırımları konusunda ise, "Türkiye'nin kullandığı suyun yüzde 75'i sulama için harcanıyor. Kapalı sistem sulamaya geçip yüzde 40'lara varan tasarruf gerçekleştirebiliriz. Bunun için yatırım gerek" diye konuştu. Eroğlu, şebeke suyunda yol aldıklarını, ancak dağıtım konusunda özel sektörün müdahil olabileceğini kaydetti.

SIKINTI YATIRIMDA
Eroğlu, 'su sıkıntısı' tartışmaları konusunda işe şunları söyledi: "Türkiye'de su sıkıntısı yok. Sıkıntı, yatırımların zamanında yapılmaması. Türkiye'de mevsimlere ve bölgelere göre değişen yağıştan yararlanabilmek için havzalar arası su transferi gerek. Konya Ovası ve Kayseri Ovası'nda çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca, bir şehri susuz bırakmanın bedelinin o şehre su getirmenin maliyetinin yaklaşık 20 katıdır. Biz de, nüfusun yoğun olduğu özellikle Marmara Bölgesi'nde Düzce'den Edirne'ye kadarki bölgeyi kapsayan tüm su kaynaklarını inceleyip, bir master plan hazırlıyoruz. Bu bölgede 2050 yılına kadar su sıkıntısı olmasın istiyoruz."