kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
10 Eylül 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
SARKOZY DE YASANIN ARKASINDA... Nicolas Sarkozy'nin desteklediği yasa ülkede farklı kesimlerden birçok kişinin tepki göstermesine neden oldu. Dün de Fransız basını değişikliğe ve tepkilere geniş yer ayırdı...

Fişleme yasası kabineyi ikiye böldü

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
10.09.2008
Suç işleme potansiyeli olanlar hakkında özel bilgileri dosyalamaya hazırlanan Fransa'da bakanlar yasanın kapsamı hakkında eleştirilerini dile getirmeye başladı..
ABD'yi hedef alan 11 Eylül saldırıları sonrası arka arkaya Avrupa ülkelerinde kabul edilen aşırı kontrolcü yasalara ve uygulamalara bir yenisi daha ekleniyor... Bu sefer "fişleme yasasıyla" gündeme oturan ülke Fransa... Temmuz ayında resmi gazetede yayınlanan ancak yasayla ilgili detaylar yeni yeni ülke basınında yer almaya başlayan yasa Fransız kabinesini ikiye böldü... 15 dernek de yasanın iptali için Danıştay'a başvurdu. Fransa'da yeni yasaya göre 13 yaşından itibaren "suç işleme olasılığı bulunanlar" da dahil olmak üzere, "siyasi, sendikal yahut ekonomik" faaliyeti olanlar ya da kurumsal, sosyal, dini bir rolü bulunanlar bundan böyle fişlenecek. Kararnameye göre bu kişiler ve gruplara ait özel bilgiler tek bir veri tabanında toplanacak. Fişlenenlerin sağlık bilgileri, cinsel eğilimleri, sosyal ve ekonomik hayatları da devlet arşivlerine konulacak...

CİNSEL BİLGİYE TEPKİ
Bu yasaya Fransa'nın insan haklarından sorumlu Devlet Sekreteri Rama Yade ve Savunma Bakanı Herve Morin sert çıktı... Yade özellikle kişinin cinsel eğilimleriyle ilgili bilgilerin devlete ne gibi bir faydası olacağını anlayamadığını ve yasada düzeltme yapılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Morin ise, "Ülkenin güvenliği için bilgi toplanması kaçınılmaz. Ancak kimin suça ne kadar potansiyeli olduğunu kim belirleyecek. Bu toplumda bazı sorunlar yaşanmasına neden olacak" dedi.

18 YAŞ ALTINA DİKKAT
İçişleri, Denizaşırı Topraklar ve Topluluklar Bakanı Michele Alliot Marie de, "Özellikle 18 yaş altındakiler hakkında belge tutulurken dikkatli olunması, hatta onlarla ilgili bilgilerin sadece belirli bir zaman aralığı boyunca tutulması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Devlet Bakanı Herve Novelli'nin başını çektiği 108 parlamenter Edvige fişlemesinin kriterlerinin ve hedefinin aydınlatılmasını istedi. Danıştayın yıl sonunda, kararname lehine ya da aleyhine görüş bildirmesi bekleniyor.