kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

90 sivilin ölümüyle ilgili soruşturma sürüyor

Yeni Haber
Afganistan'da, Herat vilayetinde düzenlenen ve 60'ı çocuk 90 sivilin öldüğü belirtilen operasyonla ilgili soruşturma devam ediyor.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin bürosundan, 22 Ağustosta Azizabad'a düzenlenen ve onlarca sivilin ölümüyle sonuçlanan baskın ve hava saldırısı ile ilgili soruşturma komisyonunun bir raporu yayınlandı.

Raporda, Afgan ordusu ile koalisyon güçlerinin köye yaklaştığında Afgan güçler durduktan sonra ateş açıldığı, koalisyon güçlerinin köye operasyon düzenlediği belirtildi. Kimin ateş açtığı konusuna açıklık getirmeyen raporda, olayda ölenler arasında ''yerli ya da yabancı Taliban'' olmadığı kaydedildi.

Söz konusu raporun, komisyonun araştırmasının nihai sonucu olmadığı, komisyon başkanı Neyamatullah Şehrani'nin düşüncelerini yansıttığı bildiriliyor.

Bu arada, Afgan hükümetinin kurduğu soruşturma komisyonuna bilgi veren Herat komutanı, Azizabad'dan önce Afgan ve Amerikan askerlerine ateş açıldığını, askerlerin de köye operasyon düzenlediğini ifade etti.

Adı açıklanmayan Herat komutanı, operasyona Afgan ordusundan 45 komandonun katıldığını, ancak bu askerlerin köye girmediğini öne sürdü.

Komisyon, söz konusu operasyonda 15 erkek, 15 kadın ile 60 çocuğun öldüğünü açıkladı. Bu rakamlar, Birleşmiş Milletler'in yaptığı araştırmanın ilk bulgularıyla da örtüşüyor. Komisyon, ayrıca 8 evin yıkıldığını, 7'sinde hasar olduğunu bildirdi.

ABD güçleri, köye düzenlenen operasyonda 25 Taliban militanı ile 5 sivilin öldüğünü öne sürüyor.

Köylülerin ve yetkililerin verdiği bilgiye göre, operasyon, Amerikan ordusuyla iş yapan özel güvenlik şirketi sahibi Rıza adlı bir yöre sakinin rakibi Nadir Tavakal'ın yalan ihbarıyla başladı.

Afgan yetkililer, Amerikan özel güçleri ile Afgan komandoların, Tavakal tarafından 8 ay önce öldürülen aşiret lideri Timur Şah'ı anmak için yüzlerce kişinin toplandığı sırada baskın yaptığını, Rıza'nın da Timur Şah'ın kardeşi olduğunu belirtiyor.

Taliban komutanı Molla Sıddık'ın yakalanması amacıyla düzenlendiği öne sürülen operasyon sırasında havadan bombardıman yapılmış ve Taliban militanlarının öldüğü ifade edilmişti.

AA