kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD'nin "üç numaralı ismi"nden tarihi ziyaret

Yeni Haber
ABD'nin "üç numaralı ismi" Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ülkesinin 63 yıl önce atom bombası attığı Japonya'nın Hiroşima bölgesini ziyaret ediyor.

Başkan ve başkan yardımcısından sonra devlet protokolünde üçüncü sırada yer alan Bayan Pelosi, Hiroşima'yı ziyaret eden en üst düzeydeki Amerikalı yetkili oldu.

ABD'den şimdiye kadar hiçbir başkan veya başkan yardımcısının Hiroşima'ya gidip tarihin ilk atom bombasının kurbanlarının anısı önünde eğilmediklerine işaret ediliyor.

Demokrat Jimmy Carter ve Cumhuriyetçi Richard Nixon, Hiroşima'daki barış anıtını ziyaret etmişler, ancak onlar bu ziyaretleri özel olarak ve Beyaz Saray'da oturmadıkları dönemde yapmışlardı.

Hiroşima'ya yarın gidecek olan Pelosi, sanayileşmiş ülkelerin meclis başkanlarının toplantısına katılacak. Pelosi, bu vesileyle Hiroşima anıtına çelenk koyacak.

Amerikan ordusu, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya ilk nükleer bombayı atarak 140 bin kişinin anında ölümüne yol açmış, daha sonra da radyasyon yüzünden binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Bundan üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılıp 70 bin kişi ölünce, Japonya teslim olmuş ve İkinci Dünya Savaşı sona ermişti.

ABD'nin atom bombası kullanması, aradan bunca zaman geçmesine rağmen tartışma ve eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

AA