kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Almanya'da vatandaşlık sınavı uygulaması başladı

Yeni Haber
Alman vatandaşı olmak isteyen yabancılar bugünden itibaren yeni vatandaşlık sınavına tabi tutulmaya başlandı.

Toplam 310 sorunun hazırlandığı sınavda kendisine rastgele sorulacak 33 soru arasından en az 17'sini doğru bilenler sınavı kazanmış olacak. İsteyen herkesin istediği kadar katılabileceği sınava giriş ücreti 25 avro. Almanya'da yaşayan ve burada en az lise mezunu olan yabancılar bu sınavdan muaf tutulacak.

Sınav için hazırlanan sorular sadece zor olduğu için değil, bazıları yanlış hazırlandığı gerekçesiyle de eleştirilmiş, Almanya İçişleri Bakanlığı da yanlış hazırlanan bazı soru ve cevapların düzeltildiğini açıklamıştı.

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, daha önce bu konuda yaptığı bir açıklamada, sınav sorularının zor olduğu iddialarını reddetmiş, vatandaş olmaya hazırlananların bu soruları çalışarak Almanya'daki yaşamları ve siyasi hayata katılımları konusunda bilgi sahibi olacaklarını savunmuştu.

ALMAN DEVLET BAKANI BÖHMER, VATANDAŞLIK SINAVINI SAVUNDU

Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Almanya genelinde bugün uygulamaya konulan vatandaşlık sınavını savundu.

Böhmer, yaptığı açıklamada, vatandaşlık sınavının uyuma daha iyi katkı sağlayacağını belirterek, hükümetin ülkede yaşayan yabancıların Alman vatandaşlığına geçmesini desteklediğini kaydetti.

Alman vatandaşı olacak kişilerin hak ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmalarının önemli olduğunu ifade eden Böhmer, böylelikle sadece seçme hakkının kullanılması konusunda değil, siyasette de daha aktif olabileceklerini belirtti.

Böhmer, en az lise eğitimini tamamlamış olanların bu sınavı yapmak zorunda olmadıklarına işaret ederek, diğer yabancıların da kurslarla ve internet üzerinden sınava hazırlanabileceklerini söyledi.

Sınav yapılmasını eleştirenlere de cevap veren Böhmer, "Biz, diğer göç ülkelerinin yaptıklarından öğrendik. ABD'de bu şekildeki bir sınav alışılmış bir şey" dedi.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin göç politikası sözcüsü Josef Winkler ise sınav düzeyinin çok yüksek olduğu gerekçesiyle yeni uygulamayı eleştirdi.

Winkler, yaptığı yazılı açıklamada, toplam 310 sorudan en az 61'inin hatalı, çok ağır ya da vatandaşlığa geçişle ilgisi olmadığını öne sürdü.

Soruların çoğunun yanlış ifade edildiği görüşüne yer veren Winkler, göçmen çocukların yaklaşık yüzde 17,5'inin de lise mezunu olmadığını, bu gençlerin de Alman vatandaşı olmak istedikleri takdirde vatandaşlık sınavını geçmeleri gerektiğini kaydetti.

AA