kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cerrah için soruşturma talebine ret

Yeni Haber
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve 7 polisin, Hrant Dink cinayeti ile ilgili yargılanamayacağı kararını verdi.

Hrant Dink Dava İzleme Komisyonu son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Hrant Dink'in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesinin ardından, İstanbul Emniyeti'nin cinayetteki sorumluluğunu tespit etmek için İçişleri Bakanlığı müfettişlerince yaklaşık 1,5 yıldır süren ön inceleme sürecinin İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nin 27.06.2008 tarihinde aldığı kararla tamamlandığı belirtildi.

Açıklamaya göre Bölge İdare Mahkemesi, görevlilerin hiçbiri hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Bu kararla, müfettişlerin haklarında ön inceleme yaptığı Celalettin Cerrah ve A. İlhan Güler dahil 8 görevlinin yargılanma yolu kapanmış oldu.

Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından, İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği mülkiye müfettişlerince bir ön inceleme yapılmış ve İstanbul Valiliği bu inceleme üzerine Ahmet İlhan Güler hakkında soruşturma izni verilmesine karar vermişti. Kendisi hakkında soruşturma izni verilmesine Ahmet İlhan Güler'in itirazını yapmasının ardından, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, incelemedeki eksiklerin giderilmesi ve bilirkişi raporu alınması gerektiği gerekçesiyle kararı bozmuştu.

Bu karar üzerine ikinci bir ön inceleme yapılmış ve yine Ahmet İlhan Güler hakkında soruşturma izni verilmesi kararı çıkmıştı. İtiraz üzerine ön inceleme süreci yeniden başlatıldı ve yeni bir bilirkişi raporu düzenlendi. Müfettişler üçüncü incelemede A.İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, Şevki Eldivan, Volkan Akbulak, Bahadır Tekin ve Özcan Özkan hakkında "Soruşturma izni verilmesi' gerektiği" sonuç ve kanaatine varmışlardı. İstanbul Valiliği de bu kanaat doğrultusunda Celalettin Cerrah ve Bülent Köksal hariç adı geçen diğer görevliler hakkında soruşturma izni verdi.

Ancak hakkında ön inceleme yapılanların ve Dink ailesinin itirazı üzerine dosya yeniden Bölge İdare Mahkemesi'ne taşındı. Dink ailesinin Cerrah ve Köksal hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki itirazı reddedildi. Bölge İdare Mahkemesi 27 Haziran 2008 tarihinde verdiği kararla, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memurlarının bu cinayet sürecinde hiçbir kusurlarının olmadığına ve soruşturma izni verilmesine yer olmadığına karar verdi.

CİHAN