kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sulukule'deki Roman topluluğunun mücadelesi The Guardian'da

Yeni Haber
İstanbul'daki Sulukule semtinin yenilenme projesi ve bu projeye Roman topluluğunca gösterilen tepkiler, İngiliz The Guardian gazetesine konu oldu. The Guardian, "Zorunlu yenilenme, İstanbul'daki Roman semtinin sonu anlamına gelebilir. 550 yaşındaki topluluk ve UNESCO, kentin kentsel yenileme planıyla mücadele ediyor" diye yazdı.

İngiliz The Guardian gazetesi İstanbul muhabiri Robert Tait imzasıyla yayınladığı haberinde, Sulukule'nin çoğu yoksul olan 3 bin 400 kadar semt sakininin belediyenin yenileme planını kaygı ile karşıladığını belirtti.

"SEMTTEN AYRILMAYA ZORLANIYORLAR"

Sulukule sakinlerinin, İstanbul'un 2010 yılında "Avrupa Kültür Kenti" olması için yapılan hazırlıklar kapsamında geliştirilen proje ile yaşadıkları semtten "ayrılmaya zorlandıkları"nı kaydeden gazete, "Semtteki evlerin çoğunun yıkılmasının öngörüldüğünü, yıllarca semtte yaşayan sakinlerin önemli bir bölümünün ayrıldığı"nı belirtti.

The Guardian, belediye yetkililerinin ise, yapılan çalışmaların "uyuşturucu madde, fuhuş, işsizlik ve yüksek cehaletin kol gezdiği semtin yenilenmesi için şart olduğu"nu söylediklerini aktardıktan sonra şunları yazdı:

"Ancak projeyi eleştirenler, 1453 yılında o zaman Konstantinople olarak tanınan İstanbul'u Bizans'tan alan Fatih Sultan Mehmet'in döneminden bu yana Sulukule'de yaşayan Roman nüfusunun sağ kalmasını tehdit ettiğini söylüyorlar."

Türkiye'deki Roman topluluğunun en az bin yıllık olduğuna dikkat çeken gazete, yenilenme projesinin kapsamında birkaç katlı bina ile 630 modern villa, bir otel ve 45 tarihi Osmanlı evin renovasyonunu içerdiğine de işaret etti.

"UNESCO UYARDI"

İngiliz gazetesi, Sulukule'deki 503 ev sahibine indirimli fiyatlardan yeni evler önerildiğini ancak projeye karşı çıkan Sulukule Platformu'nun semt sakinlerinin çok azının bu yükü karşılayabildiğini söylediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Projeyi eleştirenler, planların mevcut şekilde sürmesi halinde İstanbul'un dünya mirası kenti statüsünü kaybedebileceği uyarısını yapan UNESCO'nun desteğini kazandı. Bu da, İstanbul (Büyükşehir) Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın planı gözden geçirme sözünü vermesine neden oldu ancak karşıtları pek ikna edilmiş değil."

The Guardian haberinde ayrıca Sulukule'deki eğlence yerlerinin 1990 yıllarında "kamu düzeni" kaygıları ile kapatıldığını anımsatırken, Sulukule Roman Kültürü'nü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Punduk'un "Her gece bir Rio Karnavalı gibi idi. Her gece 5-6 bin kişi, dans ediyor eğleniyordu" sözlerine de yer verdi. Punduk "Bizler, koruma çabasına evler ile birlikte dahil edilmek istiyoruz. Başka yerlere gönderilmek istemiyoruz" dedi.

Gazeteye konuşan belediye yetkilileri ise, yenileme planını bir "mucize" olarak nitelendirerek, Sulukule sakinlerinin yüzde 80'inin yenileme projesini desteklediğini de öne sürdüler.

AA