kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Danıştay'ın kararı 'telekulak'ı karıştırdı

ANKARA
Danıştay, telefon dinleme ve teknip takip konusunda Adalet Bakanlığı'nın yetki sınırını aştığına karar verdi. Dinleme için kanunda değişiklik gerekiyor..
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, telefon dinleme ve teknik takip konusunda Adalet Bakanlığı'nın yönetmelik çıkarmaya yetkisi olmadığı sonucuna vardı. Soruşturmalarda bu yöntemin kullanılabilmesi için yeniden yönetmelik çıkarılması gerekecek. Adalet Bakanlığı geçen yıl, Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki telefon dinleme ve teknik takip ile örgütlü suçlarda ajan kullanılması hükümlerini somutlaştırmak için yönetmelik çıkarmıştı. Yönetmelik, suçluların birinci derece yakınlarının teknik takibi ve dinlenmesini de içeriyordu. İstanbul Barosu bunun hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yönetmeliğin bu hükümlerinin iptali için Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay 10'uncu Dairesi, dava sonunda şüphelilerin birinci derece yakınlarının da dinlenebilmesine ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurmuştu. Bakanlık, Daire'nin bu kararının bozulması için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz etti. Kurul, Daire'nin kararını, oybirliğiyle kaldırdı.

YETKİ SINIRI
İlk bakışta Bakanlığın lehine görünen bu kararın gerekçesinde, Bakanlığın böyle bir yönetmelik çıkarma yetkisinin bile olmadığına işaret edildi. Bakanlığın yetki sınırlarını aştığı tespiti yapılan kararda yasanın, bu alanda bir yönetmelik çıkarmak için Bakanlığa bir yetki de vermediği belirtildi. Bu karar telefon dinleme ve teknik takibi imkânsız hale getirmeyecek. Ancak bu konularda sorun yaşanmaması için Ceza Muhakemesi Kanunu'nda hangi idari makamın yönetmelik çıkaracağına ilişkin değişiklik yapılması gerekecek.