kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Özel Harp dış değil iç kaynaklı

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Eskiden Özel Harp Dairesi, kontrgerilla şimdi ise Ergenekon var... Soğuk Savaş döneminde hemen yanı başımızda Kars, Ardahan ve Boğazlar'ı isteyen ve ideolojisiyle istila yapabilen bir Sovyetler Birliği vardı. Böyle bir dönemde komünizmle mücadele esasına dayanan bir direnç oluşturuldu.

* Özel Harp Dairesi, ABD'nin kurduğu bir kuruluş değil mi? Özel Harp Dairesi dış değil iç kaynaklı. Amerika kurmadı. İçerden bir ihtiyaç vardı. Bu hiç yoktu da üretilmiş bir şey değildi. Sovyetler Birliği'nden kaygı duyarak bir milli refleks göstermekte Türk milleti haksız değildi. Türkiye'de de böyle bir ideolojik saldırı vardı ve Türk milliyetçiliği de refleksini oluşturdu. Buna katkı olarak Türkiye NATO'daydı ve üye olan ülkelerin tümünde yerel direnişleri organize etmek üzere oluşturulmuş bu kuruluşlar vardı. Normal işlediğinde gayet meşru olması gereken bir kurum. Ancak bu dönemde Türkiye'nin bir transformasyona tabi tutulduğu, bizim de bir operasyona maruz kaldığımız ortada. Ama o mücadelede inanarak ve idealistçe hareket eden bir kuşağı hafife almamalıyız.

* O yıllardaki hangi olaylar için "Kontrgerillanın eylemidir" dersiniz? Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu suikastı, Ticari Bilimler Akademisi'nde patlayan bombalar, Çorum ve Kahramanmaraş olayları. Bunlar bin kere altını çizerim, ideolojik grupların siyasi mahiyetli işi değil.