kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

Çinliler, Özilhan ve Bayraktar'a Ro-Ro gemisi satın aldırır

Çinli otomobil markalarının distribütörlüğünü alan Türk grupların başı dertte. Bu sorun bürokratik, yani ithal izniyle ilgili değil. Çinli otomobillerin Türkiye'ye getirilmesinde sorun yaşanıyor . Şu anda iki Çinli markanın distribütörü Chery-Mermerler ve DFMYeşilkaya Grubu bu sorunla uğraşıyor. Ancak bu sorun, Çinli Great Wall'un distribütörlüğünü alan Bayraktar Holding, Gelly ile anlaşan Anadolu Grubu'nu da yakında etkileyecek.
Bunun nedeni Çin'in kendisine ait Ro-Ro gemisinin olmaması . Çin'in RoRo gemileri ancak 2010 yılında devreye girecek. Böyle olunca, otomobiller Çin'den konteynır gemileriyle getiriliyor. Her konteynır 3 otomobil alabiliyor. Bu da Çinli otomobillerin maliyetini en az yüzde 5 artıyor.
Chery-Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Mermer, Çinli otomobillerin ucuz olduğunu ancak, yüzde 10 gümrük vergisi ardından lojistik maliyetlerle birlikte fiyatın katlandığını söylüyor. Bayraktar ve Anadolu Grubu ile sorun hakkında görüştüklerini belirten Murat Mermer, ortak çözüm arayışında olduklarını belirtiyor. Mermer, Çin'den otomobil getiren grupların taşımacılık şirketleriyle beraber pazarlık yapıp fiyatları düşürmesi ve yıllık anlaşma yapmasının en iyi çözüm olduğunu söylüyor.
Bu konuda benim de bir çözüm önerim var. Anadolu, Mermerler ve Bayraktar Türkiye'nin en büyük grupları. Birleşsinler, Ro-Ro gemisi satın alsınlar . İthal ettikleri otomobilleri kendileri getirsinler. Neden olmasın? Dünyada taşımacılığa talep her geçen gün artıyor. Gemi sahipleri iyi paralar kazanıyor. Bir gün bakarsınız, Hüseyin Bayraktar, Tuncay Özilhan, Yüksel Mermer birleşir gemi satın alır, taşımacılık işine de girerler.