kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Ehven-i şer'i tercih ettik hedef değiştirdik"

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, enflasyon hedefi değiştirmenin yaratacağı kredibilite kaybını, hedefi tutturamamanın yaratacağı kredibilite kaybıyla kıyasladıklarını söyledi...
İLİŞKİLİ HABERLER
"Ehven-i şer'i tercih ettik hedef değiştirdik"
Türkiye'nin, 2006 yılında başlayan "enflasyon hedeflemesi" politikasında yeni bir döneme girildi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, SABAH'a yaptığı açıklamada, enflasyon hedefini güncellemelerini, "Ehven- i şer'i tercih ettik" sözüyle açıkladı. Yılmaz, enflasyon hedeflemesi rejiminde güncellemenin yaratacağı kredibilite kaybını, hedefi tutturamamanın yaratacağı kredibilite kaybıyla kıyasladıklarını ve güncellemeye karar verdiklerini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: "Enflasyon hedefini revize etmek bir kredibilite kaybı olarak algılanabileceği gibi, revize etmeyip tutturaramamak da kredibilite kaybı olarak görülebilir. Biz, ehven-i şer olanı yani az kredibilite kaybını tercih ettik. 2008 yılı enflasyon hedefi belirlenirken küresel ölçekte gıda, emtia ve enerji fiyatlarındaki artışların geçici olacağı beklentisi vardı. Sinyaller bu yöndeydi. Fiyatların düzeltme yapabileceği öngörüsü hakimdi. Bu nedenle hedefi revize etmeyi istemedik. Bunun faizler üzerindeki etkisini de ihmal etmedik. Ancak yılbaşından bu yana gıda, emtia ve enerji fiyatlarının nereden nereye geldiğini hep birlikte gördük."

NEDEN HAZİRAN?
Yılmaz, enflasyon güncellemesinin neden sonbaharda değil de haziran ayında açıklandığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Bugün kullanılacak tahminler, ekimde yeniden güncellenecek. Piyasalara iki ayrı sinyal verilmiş, iki ayrı rakam sunulmuş olacak. Rakam karışıklığı oluşacak. Piyasalar buna tepki verecek. O halde, güncellenmiş hedefleri bugünden paylaşmak daha doğru olacak."