kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Doğuda bahşiş istiyorlar Oyak, batıda iş yapacak'

SEÇKİN ÜREY
Oyak'ın Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Çağlar, bahşiş ve hediyeyle işleri olmayacağını belirterek batı ülkelerinde iş kovalayacaklarını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Doğuda bahşiş istiyorlar Oyak, batıda iş yapacak'
Oyak Otomotiv ve Çimento Grubu Başkanı Celal Çağlar, şirket satın alma konusunda yönlerinin 'Batı'ya doğru olduğunu belirterek, "Biz son derece etik çalışan bir grubuz. Doğuya doğru gittiğinizde kurallar çerçevesinde iş yapmak çok zor. Bizim bahşişle, hediyeyle işimiz olmaz" dedi. Oyak, Mardin Çimento'nun 45 milyon Euro'ya malolan ikinci klinker üretim hattını devreye soktu. Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un grubun Batı ülkelerinde yatırım yapmayı planladığı yönündeki açıklamasının hatırlatıldığı ve çimento grubunun bu hazırlıklara dahil olup olmadığı sorusu üzerine Çağlar, "Akdeniz'in üzerinde şirket satın alma tekliflerinin yönetim kurulunca benimsenebilir. Maalesef şu anda bir teklifimiz yok. Beton tesisleriyle ilgili bazı teklifler var. İnceliyoruz" diye konuştu. Çimentonun bir ihracat malı olmamasına rağmen Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle ihraç edildiğini anlatan Çağlar, "Bu yıl Oyak Çimento'nun 9 milyon ton satış içinde 2.5 milyon tona yaklaşan ihracat hedefi var. Bunun yarısı Ünye ve Bolu'dan Rusya'ya, Adana ve Mardin'den Suriye ve Ortadoğu'ya yapılacak" dedi. 4 fabrikalarında da stok olmadığını, ciroyu ilk 4 ayda geçen yıla göre yüzde 24 artırdıklarını söyleyen Çağlar, sözlerine şöyle devam etti:

KÂRDAN FEDAKARLIK
"Mısır ve Hindistan'ın ihracat yasağı koyması, Rusya'nın da Soçi'deki olimpiyatlar nedeniyle artan talebi ile Temmuz ayına kadar tüm satışlarımızı yaptık. Ciroda yıl sonunda yüzde 50 artış bekliyoruz. Enerjide artan maliyetler nedeniyle karlılık açısından maalesef geçen yıl ile başa baş gidiyoruz. Artı eksi yüzde 5 olabilir. Ocak 2007'den bugüne kadar petrokok 70 dolardan 200 dolara, kömür de 50 dolardan 150-160 dolara çıktı. Maliyetler içinde enerjinin payı yüzde 40. Maliyet enflasyonuyla baş etmek için kapasiteyi artırdık. Satış fiyatlarında oynayamadığımız için verimlilik artışı yaptık. Kârlılıktan feda ediyoruz." Çağlar, çimento fabrikalarına taliplilerin olduğunu ancak satmayı düşünmediklerini belirtirken, "Onu sattık, bunu sattık, tabir yerindeyse her tarafımızdan para fışkırıyor. Çimentoları satmıyoruz" dedi.