kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MAHMUT ÖVÜR

CHP sola mı dönüyor?

Şu günlerde CHP'de iki farklı "durum" iç içe yaşanıyor. Bir yanda Ankara'da Genel Sekreter Önder Sav'ın yarattığı "dinleme" sıkıntısı, öte yanda İstanbul'da parti tabanını harekete geçiren "sola açılma" talebi. Özellikle sola açılma konusunda, önceki gün Bakırköy WOW Otel'de CHP İstanbul İl Örgütü tarafından düzenlenen dayanışma gecesi ilginç ipuçları sundu.
Partinin merkezi sağa açılırken, tabanının yüzünü sola dönmesi bir çelişkiyi yansıtsa da gerçekti. CHP tabanında böyle bir beklenti vardı.
Olayın tanıklarından biri de bizzat CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dı.
İl örgütünün düzenlediği ve sunuculuğunu Cem Davran'ın yaptığı gece, İl Başkanı Gürsel Tekin'in açılış konuşmasıyla başladı. Ardından İstanbul İl Örgütü'nün 8 aylık çalışmaları slayt gösterisiyle madde madde anlatıldı.
Kimi maddede iktidarın bir uygulamasının nasıl protesto edildiği anlatılıyor, kiminde de CHP'ye yeni katılımlardan söz ediliyordu.
Ama iki madde vardı ki onlar ekrandan okunduğunda salonda müthiş bir alkış koptu.
İlki geçtiğimiz 1 Mayıs günü CHP'nin Taksim Meydanı'na çıkışıyla ilgiliydi. İkincisi ise 1971'de idam edilen 68 kuşağının devrimci lideri Deniz Gezmiş'in ölüm yıldönümündeki anmayla ilgiliydi. O anlarda salon ayaktaydı ve tek bir slogan vardı:
"İnadına sol, inadına CHP".
Bilinen klasik bir slogandı ama yine de o gece CHP tabanının "muhtırası" olarak nitelendi. Tam o sırada yanı başımda oturan bir gazeteci arkadaşımın teşhisi de bu tespiti doğruluyordu:
"CHP sola dönüyor?"
Solda arayışların sürdüğü, genel ve yerel seçimlerin bir arada yapılacağının konuşulduğu bir ortamda gerçekleşen ve CHP tabanının solu işaret ettiği geceye, ilgi de büyüktü.
Parti üst yönetiminden Mustafa Özyürek, Mehmet Sevigen, Çetin Soysal, Erdoğan Toprak, belediye başkanlarından Selami Öztürk, İsmail Ünal ve Ateş Ünal Erzen'in katıldığı gecede konuklar arasında DİSK Başkanı Süleyman Çelebi dikkat çekiyordu.
Tabii CHP gecesinin en ilginç yanı, sanatçı yağmurunun yaşanmasıydı. Bir anlamda geceye Seyhan Müzik'in sahibi Bülent Seyhan damgasını vurmuştu. Başta Üç Maymun filminin başrol oyuncusu Yavuz Bingöl, Onur Akın, Yaşar, Niran Ünsal, Ege, Hüseyin Turan ve Soner Olgun geceye katılanlar arasındaydı.
Gerçekten iyi organize edilmiş, yoğun programlı bir geceydi. Tabanda da hissedilir bir heyecan vardı.
Tabii tabandaki bu heyecanlılığın nedeni, yaklaşan seçimlerde yer kapma mıydı, yoksa CHP'nin sola işaret vermesi mi; onu ilerleyen günlerde göreceğiz.
Ama geceden etkilendiği görülen Baykal'ın, İstanbul İl Örgütü'yle ilgili söyledikleri anlamlıydı:
"İstanbul siyasette fark yaratıyor. İstanbul il örgütümüzün ortaya koyduğu projeleri ilgiyle takip ediyoruz. Bu tablo hepimizi sevindiriyor."