kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hilmi Güler - Melih Gökçek

Gökçek, 'Özelleştirme parasını vermem' dedi 'Hacizle alırız' yanıtı aldı

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Doğalgaz AŞ'yi 1.6 milyar $'a özelleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçlarını şimdilik ödemeyi düşünmediğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gökçek, 'Özelleştirme parasını vermem' dedi 'Hacizle alırız' yanıtı aldı
2009 baharında yenilenecek yerel seçimler, belediye başkanlarını bugünden strese soktu. Yeniden aday olmak ve seçim kazanmak için önemli altyapı projelerini tamamlamaya çalışan başkanlar, tek kuruş kaynağı bile kullanmaya çalışıyor. Bunun en ilginç örneği ise Ankara'da yaşanıyor. Çünkü, Başkent'te doğalgaz özelleştirmesi sonrası "borç ödeme" gerilimi giderek tırmanıyor. Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'yi 1 milyar 610 milyon dolara özelleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçlarını şimdilik ödemeyi düşünmediğini söyledi. Enerji Bakanı Hilmi Güler ise rest çekerek, "Haciz uygulatırım" mesajı gönderdi.

850 MİLYON DOLAR BORÇ VAR
Başkent Doğal Dağıtım AŞ, Mart 2008'de özelleştirildi. İhaleyi, 1 milyar 610 milyon dolar veren Global Energaz Ortaklığı kazandı. Devir sözleşmesi öncesinde bürokratik onay süreci devam eden ihalenin sonucu en çok BOTAŞ'ı ilgilendiriyor. Başkent Gaz'dan 850 milyon dolar civarında alacağı bulunan BOTAŞ, ihalenin Rekabet Kurulu onay aşamasının tamamlanıp, alacağını tahsil etmeyi istiyor.

DAVAYI BELEDİYE KAZANDI
Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ, geçen yıl 1.7 milyar metreküp gaz satışı gerçekleştirdi. Ayrıca 1 milyar 250 milyon metreküp gazın da serbest kullanıcı konumundaki Baymina Doğalgaz Santrali'ne satıldığı açıklandı. 3 milyar metreküp doğalgaz tüketimi üzerinden yapılan ihale öncesinde bir ara Büyükşehir Belediyesi ile BOTAŞ karşı karşıya geldi. BOTAŞ yönetimi, doğalgaz santraline, kendi iletim hattından gaz temin edildiğini, bu tüketimin Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin hizmeti gibi düşünülemeyeceğini savundu. Ancak idari yargıdaki davayı belediye kazandı. Böylece şirketin gaz dağıtımı 3 milyar metreküp olarak kesinleşti.