kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Orta sahanın lideri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, ülkeyi yönetme iddiasındaki herkesin referans alması gereken önemli bir merkezdir. Anadolu'nun nabzı, reel sektörün gözü, kulağıdır. Gerek yaygın örgütü gerekse milyar dolarlık varlığı ile ilgi odağıdır. "Para, teşkilat, siyaseti etkileme gücü" bir araya gelince TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na "özel misyon" yüklenmektedir.
Her vesile ile "yeni siyasi oluşumun" önderi olacağı ileri sürülmektedir. Muhtelif girişimlerine siyasi anlamlar yüklenerek bu tez doğrulanmaktadır da. Ne var ki Hisarcıklıoğlu'nun bu konuda 2002 yılında verdiği açık bir söz vardır: "TOBB Başkanı olduğum dönemde siyasete girmeyeceğim!" Bu söze karşın biz, yine de iki kritik tarihi göz ardı edemeyiz. "2009 ve 2013."
- Mayıs 2009, Hisarcıklıoğlu'nun görev süresinin sonudur.
- Yeniden aday olursa 2013'e kadar TOBB'un başındadır.
Eğer, sürpriz bir şekilde istifa etmezse Hisarcıklıoğlu'nu 56 yıl daha siyasi parti lideri olarak görmemiz zordur. O halde, yakıştırmalar için ne diyeceğiz? Bu noktada iki tespit yapılabilir:
1-Şimdilik siyasete göz kırpmasa da potansiyel lider gibi algılanmaktan, uzlaşma adresi gibi görülmekten Rifat Bey'in rahatsız olduğu söylenemez.
2-Hisarcıklıoğlu, tüccar genlerini inkâr edemez. Bu nedenle mensubu olduğu camianın sorunlarını çözmek için siyasilerle içli dışlı olmayı zorunluluk olarak görür. Buna karşın, hiçbir siyasinin arka bahçesi olmayı içine sindiremez.
"Ticari zekâsı, Kayseri mayası, kazankazan anlayışı" Rifat Bey'i, çatışmaya girmeden, sessiz ve derinden gitmeye yönlendirir. Böylece, başlangıç yıllarında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çok yakınında görüntü vermiştir.
Bugün bu ilişki, "mesafeli" de olsa sürmektedir. Ancak önde gelen isim artık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmuştur. Gül, daha Dışişleri Bakanı iken kurulan ilişkiler TOBB'a, "dış siyasetin sivil gücü" rolünü kazandırmıştır. Devletin resmi politikasının giremediği mahfillere TOBB, sivil inisiyatif olarak girmiştir. İyi ilişkiler zemini günümüzde Çankaya Köşkü'nde sayın Gül'e "toplumsal destek" açılımı ile devam etmektedir. Rifat Bey, Cumhurbaşkanı'na uygun platformlar sağlamakta, Gül de TOBB Başkanı'nın hiçbir davetini geri çevirmemektedir. Nitekim TOBB ETÜ Mezuniyet Töreni'nde, tek bakan bile yokken Cumhurbaşkanı Gül'ün, en ön safta yer alması bu açıdan manidardır.