kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Jan De Kreij

Gayrimenkulde heyecanı yitiren yatırımcı Rusya ve Ortadoğu'ya kayıyor

Menekşe ATASELİM / EKONOMİ
Eski heyecanından uzak olduğu gözlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde Türkiye'den çok Rusya ve Ortadoğu konuşuldu. Dubaili Majid Al Futtaim'in başkanı Kreij Türkiye'de yatırım planlamadıklarını söyledi..
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 8'inci Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan yabancı yatırımcılar, geçmiş yıllardan farklı bir tablo çizdi. Türkiye'ye yatırım konusunda eski heyecanlarından uzak oldukları gözlenen ünlü şirketlerin yöneticileri, Ortadoğu ve Rusya pazarının cazibesine kapılmış durumda. Türkiye'de yaptığı önemli alışveriş merkezi yatırımları ile tanınan Hollandalı Corio'nun eski CEO'su Jan De Kreij de planlarını değiştirenler arasında. Dün başlayan zirveye katılan Kreij, yaptığı açıklamada, başkanı olduğu Dubaili gayrimenkul yatırımcısı Majid Al Futtaim Properties ile Türkiye'ye yatırım planı yapmadığını söyledi.

UZUN VADEDE BELKİ
Corio CEO'su iken şirket portföyünün yüzde 20'sini Türkiye'deki projelerden oluşturmayı düşündüğünü açıklayan Kreij, bu kez, petrol ile zenginleşen Ortadoğu'nun yatırımında daha cazip olduğınu savundu. Kreij, "Şimdilik Türkiye'de hiçbir yatırım planımız yok" dedi ve şöyle devam etti: "Daha çok Dubai, Umman gibi ülkelerine yatırım yapmaya çalışıyoruz. Portföy olarak Corio'dan da büyük olan Majid Al Futtaim Properties, Türkiye'ye ancak uzun dönemde alışveriş merkezinin dışında kalan projeler ile ilgi gösterebilir." Majid Al Futtaim'in Bahreyn, Umman, S. Arabistan, Suriye, Lübnan ve Yemen'de inşaat halinde mega alışveriş merkezi projeleri var. Dubai'deki ünlü Kempinski Hotel Mall Of the Emirates'in de yatırımcısı olan Al Futtaim de 3 milyar dolarlık servetiyle Forbes'un zenginler listesinde 368'inci sırada yer aldı.

10 PROJE BEKLEMEDE
Amerikalı ForumInvest'in Türkiye Genel Müdürü Cem Alfar da Türkiye için 10'a yakın proje planladıkları ancak bu projelerin şu anda beklemede olduğunu ifade etti. Alfar, "5 şehri şimdilik gözlüyoruz. Aceleci davranmamaya karar verdik" dedi. 1987'de Hollanda'da kurulan ForumInvest; Belçika, Fransa ve İtalya'dan sonra Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Firmanın dünyada 40 alışveriş merkezi yatırımı bulunuyor. Amerikalı gayrimenkul yatırım danışmanlık şirketi Real Estate Advisory Group'un Türkiye Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da büyük yatırımcıların artık Türkiye yerine Rusya pazarına daha çok ilgi gösterdiğini belirterek, "Türkiye gayrimenkul yatırımcısı için eskisi kadar revaçta değil" diye konuştu.