kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cumhurbaşkanı Gül, Japonya'ya eşi ve 100 kadar işadamıyla birlikte gitti.

Gül 'Potansiyel büyük' dedi Japonları yatırıma çağırdı

Duygu GÜVENÇ - Ali EKEYILMAZ / TOKYO
"Toyota ve Honda'yı Türkiye'de görünce büyük yatırımı olduğunu sanıyorsunuz, ancak öyle değil" diyen Cumhurbaşkanı Gül, yatırım için çağrıda bulundu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül 'Potansiyel büyük' dedi Japonları yatırıma çağırdı
İmparator Akihito'nun konuğu olarak 5 günlük Japonya ziyaretine başlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilk mesajı ekonomik oldu. Gül, ziyaretin hedefinin Türkiye ve Japonya arasındaki ticaret hacminin artırılması olduğunu söyledi. Gül, "Bizim AB'de olmayan bir büyüme potansiyelimiz var" dedi. Yaklaşık 11 saat süren yolculuğun ardından Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen ve Mehmet Şimşek'in yanı sıra beraberinde 100 işadamı ile Japonya'ya çıkarma yaptı. "Türkiye'de Honda'yı, Toyota'yı görünce Japonların büyük yatırımı var sanıyoruz, aslında hiç de öyle değil" diyen Gül, şöyle devam etti: "Çok sayıda Japon firması Türkiye'ye yatırım yapmış değil. Japon yatırımcılar araştırmaya büyük önem verdiği için, küresel rekabette avantajlı. Japonya'nın Avrupa ile ticareti 60 milyar dolar. Ama bizim AB'de olmayan bir büyüme potansiyelimiz var. Buna karşın Türkiye, Japonların yatırımında 60'ıncı sırada ve oldukça geride." Toyota ve Honda'nın Türkiye'deki yatırımlarının yeterli olmadığını vurgulayan Gül, bugün 7 büyük Japon şirketinin temsilcisi ile kahvaltı yapacak, ardından da Japon Uluslararası Kalkınma Bankası Başkanı Tanami'yi kabul edecek. Anadolu Grubu'nun Isuzu ve Itochu ile imzalayacağı ortaklık törenine katılacak olan Gül daha sonra Japon devleri ile görüşecek. Gül, Subaru Başkanı Kyoji Takenaka, Honda Başkanı Takeo Fukui ve Toyota Başkanı Fujio Cho'yu ayrı ayrı kabul ederek Türkiye'de yatırım yapmak için ikna etmeye çalışacak.

'İYİ HAZIRLIK GEREKİYOR'
Gül, Türk-Japon işbirliğinin, tıpkı Dubai metrosunda olduğu gibi, inşaat ve teknoloji alanında birleşebileceğine dikkat çekti. Türk işadamlarının Japonya ile işbirliği konusunda gerekli yatırımı yapmadığını, yerleşik iş kurmadığını hatırlatan Gül, "İşadamlarımız uçaktan iner inmez, otel lobisinde iş bağlayacağını düşünüyor. Bazı ülkelerde bu o kadar kolay olmuyor. İyi bir hazırlık, projelendirme ve yerleşik olmak gerek" dedi. Gül, Japonların oldukça titiz olduğunu belirterek "Dikkatli insanlar. 3-5 kez deneyip, öyle karar veriyorlar" dedi.