kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Gelir Vergisi'nde büyük reform

Gergin siyasi gündemden bir fırsat bulabilse Türkiye, reform niteliğinde çok sayıda düzenlemeye imza atacak. Lakin, seçilmişlerle atanmışların, Cumhuriyeti koruyup kollama anlayışındaki farklılık giderek derinleştiği, seçim kapıya dayandığı için değişimci adımlar atılamıyor. Birbiri ardına kısa vadeli popülist kararlar alınıyor da orta vadeli siyasi ve ekonomik perspektif ıskalanıyor. En tipik örnek, yeni Gelir Vergisi Yasası. Vergi Konseyi'nin öncülüğünde olgunlaşan taslakta, mükellefleri rahatlatacak ama sorumluluğunu artıracak pratik çözümler var. Neler mi?
- "Girişim, Sermaye ve Diğer Kazanç" ayrımı yapılacak. Kazanç türlerine göre vergi alınacak.
- Girişimcilere, 'ortalama kazanç sınırı' çizilecek. İstisnai haller dışında, düşük kazanç beyan eden vergi incelemesinden geçecek.
- Mükelleflerin geleneksel bir talebi karşılanarak sağlık ve benzeri harcamaları, vergi matrahında dikkate alınacak, yani yükü azaltılacak.
- Gayrimenkul sahipleri, kira gelirlerini banka kanalıyla alırsa, özel indirimden yararlanacak.
- Gayrimenkul değer artışının vergilendirilmesinde mükellef lehine iyileştirme yapılacak. Alım-satım bedeli arasındaki fark üretici fiyatları endeksi yerine, paranın cari faiz getirisine göre güncellenecek. Vergi miktarı aşağıya çekilerek gerçekçi beyan özendirilecek.
- Küçük çiftçilerin bir araya gelmesi teşvik edilecek. Geniş ölçekli tarımsal işletme kurmaları sağlanacak. Ödeyecekleri vergi sembolik tutulacak.
- Devlet; berber, manav gibi küçük esnafla uğraşmayacak. Alt gelir grubundaki bu kesimden "esnaf belgesi" karşılığı maktu bir tutarı yıllık vergi olarak alacak. Hatta Ankara'daki manav ile Muş'taki manavın vergisi bile farklılaştırılacak. Mahrumiyet bölgelerine avantaj sağlanacak.