kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigara tiryakileri için yeni dönem pazartesi günü başlıyor

Osman AYDOĞAN ANKARA
19 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe girecek kapsamlı sigara içme yasağının yanı sıra sigara firmalarına da her türlü etkinliğe sponsorluk yasağı gelecek..
Sigara tiryakileri ve alkollü içki tüketicileri için yeni bir dönem başlıyor. Dünya Sağlık Örgütü kararları doğrultusunda çıkarılan yasalarla geniş kapsamlı sigara içme yasağı gelecek hafta, alkollü içki tüketimini teşvik eden reklam ve promosyonları kısıtlayan yasa ise bugünden itibaren uygulamaya başlayacak. Lokanta, bar ve kahvehane gibi mekânlarda sigara yasağı 14 ay sonra başlayacak ama, yasak kapsamı bunlar dışında hemen her yerde geçerli.

DUMANALTI YOK
Sigara içilmesine ilişkin yasağın kapsamını genişleten yasanın ilk bölümü, 19 Mayıs gününden itibaren uygulamaya geçecek. Sigara içme yasağına ek olarak, sigara firmalarının isim, marka veya sembolleri kullanılarak reklam ve tanıtım yapılamayacak. Sigara firmaları, hiçbir etkinliğe isim, amblem ya da markalarını kullanarak sponsor olamayacak. Sigara markaları ve sembolleri, takı, aksesuar ya da hediyelik eşya olarak kullanılamayacak. Tanıtım amaçlı sigara dağıtımı yapılamayacak. Sigara firmaları, hiçbir yayın organında reklam yayınlayamayacak. Televizyonda yayınlanan program, film, dizi, müzik klipleri gibi hiçbir yayında sigara içen kişilerin görüntülerine yer verilemeyecek. Sigaraya ilişkin yasaklara uymayan firmalara 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar para cezası uygulanacak.