kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Google Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Nikesh Arora, Türkiye’nin en büyük avantajının teknolojik açıdan hızlı büyümesi oduğunu söyledi.

'Google için en büyük rakipler garajdakiler'

FATİH ATALAY
10 yıl önce garajda kurulan Google'ın EMEA Başkanı Arora, kendileri için en büyük tehlikenin garajdaki yenilikçi şirketler olduğunu söyledi..
Google Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Nikesh Arora, dünyadaki tek akıllı ve yenilikçi kişilerin kendilerinin olmadığını, bu yüzden sürekli yeni şirketlere ve teknolojileri takip ettiklerini belirtti. Google, Microsoft, YouTube gibi şirketlerin hepsinin bir evin garajında kurulduğuna dikkat çeken Arora, "Dünyanın en hızlı atleti olabilirsiniz, ama yarış esnasında arkanıza bakarak koşmazsınız. Hedefinizi seçip, ona doğru en hızlı şekilde koşmanız gerekir" dedi.

TÜRKİYE'DE RAKİP VAR
Bir yandan rakiplerini sürekli takip ettiklerini bir yandan da kendi işlerine odaklandıklarını belirten Arora, "10 yıl önce dünyanın en büyük teknoloji firmalarına 'Sizin rakibiniz kim?' diye sorsanız yanıt farklı olurdu. O günlerde Google yoktu, daha bir evin garajındaydı. Bizim en büyük rakiplerimiz bugün garajda olanlar. Aslında Türkiye'de veya herhangi bir yerde birçok rakibimiz var. Zaten en büyük tehlike de görmedikleriniz gelir. Biz dünyadaki tek akıllı ve yenilikçi insanların biz olmadığını biliyoruz. Bu yüzden DoubleClick ve YouTube gibi siteleri satın aldık" dedi. Dünyadaki reklam pastasının 600, Türkiye'dekinin ise 2.2 milyar dolar olduğunu vurgulayan Arora, gelişmiş ülkelerde internet reklam pastasının toplam reklamın yüzde 10'unu oluştururken bu rakamın Türkiye'de yüzde 2-3 civarında olduğunun altını çizdi. Türkiye'deki internet kullanıcılarının 20 milyon civarında olduğunu kaydeden Arora, "Türkiye, Google kullanımının hızla yükseldiği ülkeler sınıfına giriyor. En büyük avantajınız teknoloji ve ekonomik açıdan hızlı büyümeniz" dedi. Arora, Google'da çalışmak için 16 iş görüşmesinden geçtiğini belirtti. Google'daki mühendislerin yüzde 70'inin yenilikler üzerine çalıştığını ifade eden Arora, internette yapılan aramaların yüzde 25'inin daha önce hiç yapılmamış aramalar olduğunu kaydetti. Arora, Google'ın başarısının en büyük nedenlerinin hız ve sorgulamalara doğru cevap verme özellikleri olarak gösterdi.

'HIZ BAŞARI GETİRDİ'
Arora, "Bize göre kullanıcı aradığını en kısa zamanda en hızlı şekilde elde edebilmeli. 'Google Earth gibi servislerden nasıl para kazanıyorsunuz' diye soruyorlar. Açıkçası ben de bilmiyorum. Ama insanlar kullanıyorsa doğru birşey iş yapıyoruz demektir. Biz internet reklamcılığından para kazanıyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları