kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Amiral atmasın da, batmasın da

Dünkü Hürriyet gazetesi manşet atmış: "Bir kadeh rakı artık yasak".
Allah Allah! Bu ne biçim şey! Daha iyi anlamak için, haberi okuyorum: "Alkollü içki satışındaki yeni mevzuat herkesin kafasını karıştırıyor. Sektör temsilcilerinin bile anlayamadığı bu düzenlemelerle bar ve restoranlarda kadehle satış sona eriyor. İşin özeti, 'İçeceksen evinde iç' deniyor. 5752 sayılı yasa, alkollü içkilerin orijinal ambalajları dışında bölünerek satışını engelliyor. Bu nedenle, barlarda, restoranlarda rakı, şarap, viski gibi içki içmek isteyenlerin bundan sonra artık birer şişe satın almaları gerekecek."
Hürriyet, "herkesin kafası karıştı" diyor ama, aydınlatmak için hiçbir adım atmamış. Halbuki, 2002'den beri Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu faaliyette. Başkanı Kazım Çalışkan'a telefon edip, kafa karışıklığını gidermek mümkündü.
Ben öyle yaptım; Kazım Bey'i aradım. O da sabahtan beri haberin yarattığı tahribatı gidermekle meşgulmüş.
Açık içki satma ruhsatına sahip barlara, lokantalara, gazinolara yasak filân gelmiyor. Çıkarılan kanun (5752 sayılı yasa), zaten açık içki satması yasak olan büfeler, marketler, bakkallarla ilgili. Daha önce bu konuda bir yönetmelik mevcutmuş ve özellikle Anadolu'da, kapısının önüne birkaç masa atıp, içki servisi de yapan bakkal ve marketler bu yönetmeliğe dayandırılarak cezalandırılıyormuş. Anayasa Mahkemesi, "Ceza, ancak kanunla konulabilir" hükmünü verince, manşet olan kanun çıkarılmış.
Hürriyet gazetesi için hepimiz "amiral gemisi" diyoruz. Ama böyle asılsız haberler, üstelik rejimin tehlikede olduğunu göstermek niyetiyle yayınlanıyorsa, itibar ve tiraj kaybı dolayısıyla "amiral battı" demek zorunda kalabiliriz.