kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
S. Arabistan Sanayi Bakanı Ali Rıza (solda) Tarım Bakanı Eker’le yatırım olanaklarını değerlendirdi. Bakanla birlikte gelen teknik heyet de GAP’a yapılacak yatırımlar hakkında brifing aldı.

GAP bereketi Suudileri cezbetti

HAZAL ATEŞ ANKARA
Hükümetin, GAP'a 12 milyar dolarlık yatırım atağı, Suudilerin de dikkatini çekti. Kral Abdullah'ın ziyaretinde alınan karar doğrultusunda Suudiler, GAP'a yatırım yapacak..
Hükümetin, 12 milyar dolarlık yatırım için start verdiği Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Suudileri de cezbetti. Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ziyaretinde yatırım ve işbirliğine yönelik alınan prensip kararları doğrultusunda ilk adım atıldı. Suudiler, GAP'a yatırım yapacak ve Türkiye'de arazi alacak. Kral Abdullah'ın Türkiye ziyaretinin ardından S. Arabistan Sanayi Bakanı Abdullah bin Ahmet bin Yusuf Zeynel Ali Rıza, bakan yardımcısı Abdullah El Hamidi, Tarım Bakan Yardımcısı Abdullah El Obaied'den oluşan heyet Tarım Bakanlığı'nın konuğu oldu. İki ülke arasında tarım, sanayi, ticaret alanlarında işbirliği ve bu kapsamda atılacak somut adımlar değerlendirildi. Heyet, dün Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ile birlikte Polatlı'da arazileri dolaşarak ürün çeşitleri, yağış oranı hakkında bilgi aldı. Türkiye'de verimli araziler almaya hazırlanan Suudilerin, teknik ziyaretin fizibilite çalışması olarak nitelendirildi. Tarım Bakanı Mehdi Eker'le de görüşen heyet, GAP'a yapılacak yatırımlara yönelik brifing aldı. Bakanlık yetkilileri, "Heyet 'GAP, yatırım alanı olur mu' diye bakıyor. Hasat dönemi yine gelecekler. Tahıl, meyve ve sebze alımına yönelik talepleri o tarihte netleşecek" değerlendirmesini yaptı.

'BİZİ KRAL YÖNLENDİRDİ'
Önceki gün S. Arabistan Sanayi Bakanı Ali Rıza, atılan adımların önemine dikkat çekerek "Ortak dine sahip Türkiye ile S. Arabistan arasındaki ilişkilerin ekonomik alana yayılmasını çok önemsiyoruz. Kralımızın da yönlendirmeleriyle bu konuda çalışmalar sürecek" dedi. Suudiler GAP'a yatırım yapmaya hazırlanırken bu ülkenin tarım bakanı da ağustosta GAP'ı gezecek. Suudilerin özellikle verimli tarım alanlarıyla ilgilendiği öğrenildi. Temaslarını tamamlayan heyet dün akşam Türkiye'den ayrıldı.