kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kazım Çalışkan yasanın yanlış yorumlandığını söyledi.

'Açık içki satışında yasak büfe ve mahalle bakkalına'

AA
TAPDK Başkanı Çalışkan, açık içki satışlarında restoran ve gece kulüplerinde kadehle içki satışında bir yasaklama olmadığını belirterek, "Açık içki satış yasağı yetki belgesi olmayan mahalle bakkalı ve büfeler için geçerli" dedi..
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, restoran, bar ve gece kulüplerinde 'açık içki' satışının yasaklanmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Hürriyet gazetesinin kadehle içki satışının yasaklanabileceğine ilişkin açıklamasına TAPDK Başkanı Çalışkan'dan yanıt geldi. Çalışkan, tütün ve alkol üretimini yeniden düzenleyen 5752 Sayılı Yasayla, açık içki satışlarının, sadece bu konuda 'işletme ruhsatı olmayan' mahalle bakkalı ve büfelerde yasaklandığını söyledi. Açık içki satışı için, zaten yetki belgesi bulunan restoran, bar ve gece kulüplerinin; şimdi olduğu gibi, bundan sonra da açık içki satmayı sürdüreceğini belirten Çalışkan, yeni düzenlemede bu tür faaliyetler için, işletmelerin 'TAPDK'dan yetki belgesi alması' koşulu arandığına dikkati çekti. Yetki belgesi olmadığı halde, açık içki satışı veya sunumu yapanlar ile içkilerin ambalajlarını bozarak, bölmek suretiyle satanlara; kanun uyarınca ''bin ile 10 bin lira'' arasında idari para cezası uygulanacağına işaret eden Çalışkan, şöyle devam etti:

SANATÇIYA İÇKİDEN BİZE NE?
"Zaten bu madde, (yetkili olmadıkları halde) diye başlıyor. Dolayısıyla düzenleme sadece yetkili olmayanlara ilişkin bir cezai düzenleme niteliğinde. Türkiye'deki tüm restoran, gece kulübü ve barlar içki servisi yapılan yerler. Bu yerler, zaten bizden izin almak zorunda. Hepsinin de izin belgesi, ruhsatı var. Bunlarda sorun yok. Bu tür yerler, bundan sonra da istedikleri gibi kadehle içki satabilir. Öyle (bir duble rakı dönemi kapanıyor) gibi bir şey yok. Aynı şekilde bunlar, istedikleri gibi kokteyl yapabilir. Kısıtlama; yasak olduğu halde mahallelerde, bakkallarda, büfelerde, hemen arkaya sandalye atıp içki satanlara yönelik.'' 'Sahnedeki sanatçıya şampanya gönderilemeyecek, balayı çiftlerine hediye içki verilemeyecek' şeklindeki yorumları da "Çok yanlış bir tespit" olarak nitelendiren Çalışkan, "Yasa sadece içki ve sigaranın bahis ve çekilişlere konu edilmemesini öngörüyor. Örneğin, tombala oynatıp karşılığında sigara ve içki verilemeyecek. Onun dışında otel, balayı çiftine niye içki ikram edemesin? Niye sahnedeki sanatçıya şampanya gönderilemesin? Bundan bize ne?'' dedi.