kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SAİT GÜRSOY

Ortaöğretimde sınıf geçme değişiyor

Ortaöğretimde, öğrencilerin sınıfta kalmasını zorlaştıracak önlemler alındı. Yeni düzenlemeye göre sorumlu olarak sınıf geçmek kolaylaştırılacak. Sorumlu geçmek için olması gereken zayıf ders barajı sayısı 2'den 6'ya çıkarılacak. Ayrıca 3 dersten başarısız öğrencilerin girdiği ortalama yükseltme sınavında da yapılacak değişiklikle bu sınava sınırsız giriş hakkı tanınacak. Ortalama yükseltme sınavları yıl sonundan bir hafta sonra başlayacak. Düzenlemede, alan değiştirmek isteyen öğrencilerin girmesi gereken sorumluluk sınavlarına da kolaylıklar getiriliyor. Lise son sınıflara sadece ağustosta fark derslerine girme hakkı veren MEB, öğrencilere şubatta da fark derslerini vermeleri için ek sınav şansı yeni sistemin 2008-2009 eğitimöğretim yılından itibaren uygulamaya konulması bekleniyor.

Sendikaların itirazı
Konu ile ilgili eğitim sendikalarından çeşitli itirazlar geldi. Sınıf tekrarını önlemek amacı ile böyle bir değişiklik yapmak; "sınıfta kalma korkusunu ortadan kaldıracak, sınıf yönetimini ve okuldaki eğitim disiplinini bozacak, okulu ve öğretmeni işlevsiz hale getirecek" diye ifade edildi. Eğitim ve öğretimdeki disiplin bozulacağından, sınıf geçme kaygısı asgariye inen şiddete meyilli öğrencilerin, şiddet olaylarını artıracağı ve eğitim kalitesinin düşeceği belirtildi. Eğitim sendikalarının görüşüne göre, bu değişikliğin sonucunda liselerin üniversiteye öğrenci yerleştirme başarısı azalacak, üniversite önünde yığılma artacak. Liseyi bitiren fakat yüksek öğretim kurumuna girecek başarı düzeyine sahip olamayan öğrenciler, herhangi bir meslek dalında da yetişmedikleri için nitelikli iş gücünden yoksun yığınlar olarak, toplum hayatı içinde yerlerini alacak.

MEB'in açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan 'sınıf geçme yönetmeliği' ile ilgili olarak, "Öngördüğümüz sistemde başarılı öğrencilerin cezalandırılması söz konusu değil . Ben okullarda disiplinsizlik olaylarına sebep olan öğrencilerin genellikle başarısız öğrenciler olduğunu çok iyi biliyorum" dedi. Sınıf geçme yönetmeliğinin kesinleşmiş bir konu olmadığını üzerinde çalıştıklarını ifade eden Çelik, "6 ders mi, 5 ders mi, şu anda belli değil. Biz bugüne kadar eğitim alanında asla popülizm yapmadık bundan sonra da kimse bize bunu yaptıramaz" diye konuştu.
Okullarda disiplinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, okulda öğretmenliğin etkinliğini azaltacak hiçbir hareketin de içinde olmayacaklarını söyledi. Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "Diyelim ki siz bir okulda öğrencisiniz ve 13 ders var. Bunun 10'unu veriyorsunuz. Eğer 3 dersten zayıfınız varsa sınıfta kalıyorsunuz. Bir yıl sonra da başarı ile verdiği 10 dersi tekrar ediyorsunuz. Yüz binlerle ifade edilen rakamlarla bu şekilde sınıfta kalma olunca, ülkemizde ciddi bir kaynak israfı oluyor. Öğrenciye veremediği dersten öğrenciyi geçirmek diye bir şey söz konusu değil. Bugünkü sistemi önümüze alıp incelediğimiz zaman bir eksiklik varsa, bir kaynak israfı varsa bu işin uzmanları ile birlikte çözüm bulmaya çalışıyoruz. Sınıfta kalmak imkansız hale geldi demek doğru değil. Ortaöğretim ve Talim Terbiye Kurulu'nda bu mesele enine boyuna tartışılacak. Daha sonra bana gelecek ve onayladıktan sonra yürürlüğe girecek."

Bence...
Ortaöğretimde sınıf geçmede yeni yapılanmaya gidiliyor. Her yeni düzenlemede olduğu gibi, bunda da aksayan yönler olacak. Önce bu konu masaya yatırılmalı. Kurumların uzmanları tarafından artısıyla, eksisiyle ön yargısız tartışılmalı. Bence, ortalama yükseltme ve fark derslerine girme sınavlarındaki değişiklikler doğru. Ancak eğitim dünyamız açısından 6 dersten sorumlu geçmek düşündürücü. Tüm araştırmaların sonunda MEB'in değerli yöneticilerinin, gençlerimizin geleceği için en doğru kararı alacaklarına inanıyorum.