kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Şimdi de küresel kriz mi üyeliğimizi tehdit edecek?

Önceki gün Çırağan Sarayı'nda iş dünyasının küçük bir grubuyla buluştuk. Davet sahibi TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Avrupalı Sanayici ve İşverenlerin gönüllü temsil kuruluşu Businesseurope'un Başkanı Ernest Antoine Seilliere ve Genel Sekreter Philippe de Buck'ı ağırlıyor.
En nihayetinde AB'ye üyelik tarihi için 2023 yılının dahi rahatlıkla telaffuz edildiği günlerdeyiz ama Türkiye, Businesseurope ile çok uzun yıllardır Avrupalı. Kendimizi iyi hissedebiliriz, değil mi?
33 Avrupa ülkesinden 39 iş dünyası federasyonunun üye olduğu ve bu yıl 50'inci yılını kutlayan Businesseurope'un gücünü küçümsememek lazım.
Rakamlara bakılırsa, Avrupalı şirketler son 10 yılda 20 milyondan fazla kişiye imkanı sağlayarak, işsizlik oranların son 25 yılın en düşük seviyelerine çekilmesini sağladılar. Türkiye, bu önemli kuruluşa 1998 yılında TÜSİAD ve TİSK'in tam üyeliği ile dahil oldu.
Businesseurope Başkanı, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklediklerini İstanbul'da da dile getirdi o gün. Ama tabii konu dönüp dolaşıp yaşanan küresel krize geldi ve Seilliere, AB'nin küresel krizden etkilenmesi halinde bu gelişmenin Türkiye'nin üyeliğini tehlikeye sokacağını söyledi. Yine de Seilliere'nin dikkat çektiği önemli bir konu daha vardı.
Başkan'a göre, küresel ekonominin geleceği açısından Türkiye'nin Avrupa ile ilişkisi önemliydi ve artı olarak değerlendirilmeliydi.
Türkiye'de 18 bin yabancı şirketin faaliyet gösterdiğini hatırlattı bize. Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmelerden memnunluk duyuyorlardı. Ve dünyada artan petrol ve gıda fiyatları, çevresel etmenler, nüfus baskısı gibi sorunlara rağmen gelecekten de umutluydular. İşte böylesine bir süreçten geçerken Businesseurope Başkanı'na göre işveren temsilcileri, işçi sendikaları ve hükümet temsilcileri arasındaki diyalog daha bir önem kazanıyordu.
Bu arada Arzuhan Doğan Yalçındağ, hazır AB'nin önemli isimlerini karşısında bulmuşken, özellikle AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye'yi nasıl olumsuz etkilediğinden söz etti ve bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi.
Kuruluşun genel sekreteri her ne kadar 'Endişeleriniz yerinde' dese de çözüme ilişkin olumlu bir yanıt alınamadı.