kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya seçimlerinde Medvedev önde

AA
Yeni Haber
Rusya'da bugün yapılan devlet başkanlığı seçimleri tamamlanırken, oyların sayılan ilk sonuçlarında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in desteklediği Dımitri Medvedev'in büyük farkla önde gittiği bildirildi.

Rusya Merkez Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar oyların yüzde 19'unun sayımının tamamlandığı, yüzde 64.54 oranında oy alan Medvedev'i yüzde 19.84'le Komünist Parti lideri Gennadiy Züganov, yüzde 12.74'le aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ve yüzde 1.5 ile Andrey Boganov'un izlediği kaydedildi.

Tüm Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTsIOM) tarafından yapılan sandık başı yoklamasına göre de Medvedev'in, başkanlık seçimini yüzde 70.01'lik oy oranıyla kazanırken, Medvedev'i yüzde 17.2'lik oy oranıyla Züganov'un izlediği kaydedilmişti.

Merkez Seçim Komisyonu yetkilileri, seçime katılım oranının yüzde 70 civarında olacağını belirterek, bunun 2004 yılında katılımın yüzde 64 oranında olduğu seçimden fazla olduğuna dikkat çektiler.

MEDVEDED DEVLET BAŞKANI, PUTİN BAŞBAKAN

Seçim öncesi anketler de Medvedev'in en az yüzde 70'lik oy oranıyla kazanacağını gösteriyordu. Bu sonuçlar çerçevesinde Rusya, mayıs ayından itibaren Medvedev'in Devlet Başkanı, Putin'in de Başbakan olduğu bir ülke olacak.

Putin, anayasanın bir kişinin en fazla iki dönem üst üste başkanlık yapmasına izin verdiğini belirterek aday olmayacağını açıklamış, ancak Medvedev'in seçilmesi halinde kendisine yaptığı başbakanlık teklifini kabul edeceğini açıklamıştı.

St. Petersburg'da avukatlık yaparken 18 yıl önce Putin ile çalışmaya başlayan Medvedev, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Rusya Başbakan Birinci Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Kamuoyunda siyasi görüşleri ve öncelikleri konusunda çok az bir bilgi bulunan Medvedev, Putin tarafından halef olarak açıklanmıştı.

Putin ve Medvedev birlikte son derece uyumlu çalışacaklarını belirtirken, analistler Putin'in başbakanlık koltuğuna oturması halinde ikili arasındaki rollerin değişeceğini ve uyumun pratikte pek mümkün olmayabileceğini savunuyorlar.

Seçim kampanyası sırasında televizyon tartışmalarına çıkmayan Medvedev, çok az sayıdaki basın kuruluşuna yaptığı açıklamalarda Putin'in politikalarını sürdüreceğini söylemişti.

Muhalefet ise, basının seçim kampanyası boyunca taraflı yayın yaptığını, muhalif adayların taciz edildiği ve devlet imkanlarının Medvedev lehine aşırı şekilde kullanıldığı iddiasında bulunuyor.

Züganov, sandıkların kapanmasından sonra yaptığı açıklamada, çok sayıda oyda sahtecilik yapıldığı endişesi taşıdığını açıkladı.