kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Putin sonrası kriz'

GÖKÇEN KESGİN
İktidar yanlısı eski meclis baş danışmanı Dugin "Putin'den sonrası kriz devri olacak. Medvedev'in görevi bitmeden Putin başkanlığa geri dönebilir" dedi Seçimi boykot eden muhalif lider Kasparov ise "Tamamen yasadışı" dedi. Dünya liderlerine "Medvedev'i ve seçim sonuçlarını tanımayın" çağrısı yaptı ..
Rusya, bugün yeni liderini belirlemek için sandık başında. Aslında sonuç, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Başbakan Yardımcısı Dmitri Medvedev'i aday ilan ettiği günden bu yana belli. Peki, yüzde 80'lere varan desteğiyle kampanya yapmaya bile gerek görmeyen Medvedev'in seçilmesinin ardından neler olacak? Bu soruyu Putin'in akıl danışmanı olarak bilinen Avrasya Partisi Genel Başkanı ve eski meclis başdanışmanı Alexandr Dugin ile muhalif Diğer Rusya grubu lideri Garry Kasparov cephesine sorduk. Önce Putin yanlısı Dugin'in analizi:

'PUTİN ÖYLE İSTEDİ'

*
Başkan Putin'in halefi olarak bugün sandıktan çıkacak isim Medvedev, halkın çok az tanıdığı ve doğrudan destek verdiği bir isim değil. Medvedev'in başkan olmasının ardındaki tek neden Putin'in böyle istemesidir.

* Seçim aslında gücün monarşik şekilde halefe devredilmesi. Putin, Medvedev'i kendi belirlediği siyasi rotayı devam ettirmesi için seçti. Rusya'nın iç ve dış siyaseti Putin'in politik ajandası üzerinden devam edecek

* Medvedev, Putin'in gölgesi. Ve bir insanın gölgesiyle yer değiştirmesi tehlikeli. Putin'den sonrasının tam bir kriz devri olacağını söylemek mümkün. Ancak, bir senaryoya göre, Putin krizler sayesinde geri gelecek. Kontrolü sağlamak için Medvedev'in 4 yıllık dönemi dolmadan başkan olacak. Bu Anayasaya da uygun bir formül.

'BATILILAŞIRSA KENDİNİ BİTİRİR'

*
Rusya'da gerçek bir ekonomik büyüme olmadığı için ekonomik kriz de kapıda.

* Medvedev her ne kadar gelip geçici görünse de kalmak isteyebilir. Putin'in rakibi ya da "düşmanı" olabilir. Rusya psikolojik olarak monarşik , güçlü lider ister. Karizma Putin'den Medvedev'e geçince iki güç merkezi ortaya çıkacak ve bunlar iki düşman ve rakip olarak çatışacak.

* Medvedev, Putin sayesinde meşru hale geliyor. Vatansever bir kahraman olarak görülmüyor ve güçsüz. Eğer Batılılaşma yönünde adım atarsa siyasi olarak intihar etmiş olur. Türkiye ile ilişkilerde Putin'in devamı olur, sözünden çıkamaz.
Haberin fotoğrafları